Manixtuixu

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaManixtuixu

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Mort2255 aC Modifica el valor a Wikidata
Rei
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióMitologia sumèria Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósobirà (2269 aC–2255 aC) Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsNaram-Sin d'Accàdia Modifica el valor a Wikidata
ParesSargon d'Accad Modifica el valor a Wikidata  i Tashlultum Modifica el valor a Wikidata
GermansRimuix d'Accad, Ilaba'is-takal (en) Tradueix, Shu-Enlil i Enheduanna Modifica el valor a Wikidata
L'imperi Acadià en temps de Manishtushu

Manixtuixu o Maništušu va ser el tercer rei de l'imperi d'Accad. Va succeir al seu germà més petit Rimuix. Era fill de Sargon d'Accad i germà de la poeta i sacerdotessa Enheduanna.

Al començament del seu regnat els regnes orientals d'Anxan i Xeriku, o Serihu, es van col·ligar i devien amenaçar o atacar Sumer o potser influïen en els regnes d'Awan i Warakshe que estaven més o menys sotmesos. Manixtuixu va lliurar contra els dos regnes una guerra, de la que se sap que va conquerir 32 ciutats. Els dos regnes elamites van passar a formar part dels seus dominis i els vassalls, Awan i Warakxe, van quedar molt més subjectes.

Es diu que va fundar un temple dedicat a la deessa semita Ixtar a Nínive. També es diu que va conquerir (o reconquerir) les pedreres de pedra negra a la banda esquerra del Mar inferior (el Golf Pèrsic). S'ha trobat una inscripció d'aquest rei a Assur. S'han trobat testimonis a Ur d'un culte dedicat al primers reis de l'imperi que van ser considerats déus: Sargon, Rimuix i Manixtuixu.

D'aquest rei s'ha conservat un obelisc on Manixtuixu enumera les adquisicions de terres que va fer, terrenys comprats a diversos propietaris d'una extensió de 330 hectàrees, que va redistribuir entre 49 nous propietaris d'Accad, entre ells un nebot seu i els fill d'antics governadors de diverses ciutats de Mesopotàmia que havia conquerit, segurament traslladats a la capital com a hostatges.

Va morir cap al 2260 aC segurament de mort violenta, degut a una revolta al palau, i el va succeir el seu fill Naram-Sin.[1]

Referències[modifica]

  1. Cassin, Elena (et al.) (comp.). Los imperios del Antiguo Oriente I: del paleolítico a la mitad del segundo milenio. Madrid: Siglo XXI, 1979, p. 76-77, 82, 90. ISBN 8432300411. 


Precedit per:
Rimuix
Rei d'Accad
2275 aC-2260 aC
Succeït per:
Naram-Sin