Rio Grande do Norte

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula geografia políticaRio Grande do Norte
Imatge

HimneHino do Rio Grande do Norte (en) Tradueix (3 desembre 1957) Modifica el valor a Wikidata

EpònimPotenji Modifica el valor a Wikidata
Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 5° 42′ S, 36° 30′ O / 5.7°S,36.5°O / -5.7; -36.5
EstatBrasil Modifica el valor a Wikidata
CapitalNatal Modifica el valor a Wikidata
Conté la subdivisió
Població humana
Població3.507.003 (2017) Modifica el valor a Wikidata (65,79 hab./km²)
Geografia
Part de
Superfície53.306,8 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud142 m Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Dades històriques
Anterior
Creació1891 Modifica el valor a Wikidata
Organització política
Òrgan executiucabinet of the governor of the state of Rio Grande do Norte (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
• Governor of Rio Grande do Norte (en) Tradueix Modifica el valor a WikidataFátima Bezerra (2019–) Modifica el valor a Wikidata
Òrgan legislatiuAssemblea Legislativa de Rio Grande do Norte Circumscripció: 0, (Escó: 24) Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Fus horari
ISO 3166-2BR-RN Modifica el valor a Wikidata

Lloc webrn.gov.br Modifica el valor a Wikidata

Rio Grande do Norte és un estat del Brasil situat a la Regió Nord-est del país. Limita al nord i a l'est amb l'oceà Atlàntic, al sud amb Paraíba i a l'oest amb Ceará. Ocupa una superfície de 53.306,8 km². La seva capital és Natal.

Les ciutats més poblades són: Natal, Mossoró, Parnamirim i Ceará-Mirim. Més del 80% del territori presenta una altitud menor als 300 m.

Els principals rius de l'estat són els següents: Mossoró riu, riu Apodi, riu Assua, riu Piranhas, riu Potengi, riu Trairi, riu Jundiaí riu Jacuí, i riu Seridó Curimataú.

El clima és tropical a la costa i semiàrides a l'interior (l'interior). Almenys durant 9 mesos de l'any en aquesta àrea no es registren pluges i la temperatura pot arribar a 33 °C a la ciutat de Nova Currais. A vegades, la sequera pot durar diversos mesos.

Per la seva ubicació geogràfica i les condicions climatològiques, l'Estat és peça important en el Programa Espacial Brasiler, que va construir la primera del seu llançament dels centres al voltant de la ciutat de Natal el 1965, la CLBI, que ha realitzat la major part de la posada en marxa dels mil coets, principalment de recerca meteorològica.

L'estat també és coneguda per les seves platges, la seva bellesa natural i per la seva ubicació geogràfica (l'estat brasiler més proper d'Europa), i té l'IDH més alt a la regió nord-est.

Història[modifica]

Amb la distribució de les capitania hereditàries, el Río Grande és donat, el 1535, a Juan de Barros pel rei Joan III de Portugal. La colonització fracasa i els francesos, que trafiquen amb el pau-brasil, passen a dominar la zona fins a 1598, quan els portuguesos, encapçalats per Manuel de Mascarenhas Homem i Jerónimo de Albuquerque, iniciaren la construcció dels Fort dels Reis Mags, per garantir la possessió de la terra.

El domini portuguès durà fins a 1633, quan el fort caigué en poder dels neerlandesos, que van ser expulsats el 1654. El 1701, després d'haver estat dirigida pel govern de Bahia, Rio Grande do Norte va passar al control de Pernambuco.

El 1817, la capitania es va adherir a la Revolució de Pernambuco, instal·lant a la ciutat de Natal un govern provisional. Amb el fracàs de la rebel·lió si es va adherir a l'Imperi i en província es va convertir el 1822. El 1889, amb la República, es transforma en Estat.

Economia[modifica]

L'economia de l'estat està en forta expansió. En l'extracció mineral, la producció és principalment de petroli (segon major productor del país i major productor en terra) i sal marina (major productor del país). En el sector agropecuari, es destaca la creació de gamba, la fruticultura irrigada (ananàs, banana, meló i coco, entre altres) i la tradicional ramaderia. En la indústria, són rellevants el parc tèxtil i les instal·lacions de refinament de petroli i gas natural de Petrobras.

Platja de Genipabú.

Turisme[modifica]

El turisme és més destacat en el litoral de l'estat, en les ciutats de Natal, Extremoz (on està el district de Genipabú), São Miguel do Gostoso i Touros o la Praia de Pipa


Enllaços externs[modifica]