Riu Izarilla

Infotaula de geografia físicaRiu Izarilla
TipusCurs d'aigua Modifica el valor a Wikidata
Inici
Entitat territorial administrativaCantàbria (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióSierra de Híjar (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Final
Entitat territorial administrativaCantàbria (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióEbre Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 59′ 33″ N, 4° 07′ 52″ O / 42.99241°N,4.1312°O / 42.99241; -4.1312
Conca hidrogràficaconca de l'Ebre Modifica el valor a Wikidata

El riu Izarilla és un corrent fluvial de Cantàbria (Espanya). Neix a les proximitats de Conca Vítor, al vessant septentrional de la serra d'Híjar, i discorre pel desguàs d'una petita conca glacial del Juràssic. Passa per les localitats de Población de Suso, Suano, Izara, Villaescusa, Matamorosa i Reinosa, on s'uneix al riu Ebre ja a la cua del seu pantà. El seu principal afluent és el rierol Marlantes.

El seu curs és ràpid fins Suano, on arriba al fons de la vall de l'Híjar. A partir d'aquest punt, el corrent discorre entre molleres i planes en què forma molts petits meandres. En arribar a Matamorosa, seva llera comença a degradar-se notablement per efecte de la contaminació originada en aquesta localitat i la de Reinosa.

En aquest riu es troben truites de mida petita, barbs roigs (Phoxinus phoxinus), i fins a la infestació per afanomicosi havia bones colònies de crancs de riu europeu.[1][2]

Referències[modifica]

  1. Instituto Geográfico Nacional de España. «visor Iberpix». Arxivat de l'original el 2013-12-13. [Consulta: 20 novembre 2013].
  2. Hernández Pacheco, Francisco. Fisiografía, geología y glaciarismo cuaternario de las montañas de Reinosa. Serie: Memorias de la Real Academia de Ciencias Exactas, Fïsicas y Naturales, 10. Madrid: Real Academia de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales, 1944. OCLC 807360644. 

Bibliografia[modifica]

  • Directiva Marco del Agua Cantabria: Estudio de las masas de agua superficiales. Sistemas fluviales (ríos). (castellà)