Mary Noticias

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de publicacions periòdiquesMary Noticias

Carme Barberà amb un exemplar de Mary Noticias Modifica el valor a Wikidata
Tipussèrie de còmics Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
AutorCarmen Barbarà, Ricardo Acedo Lobaton i Jesús Rodríguez Lázaro Modifica el valor a Wikidata
Data d'inici1962 Modifica el valor a Wikidata
Data de finalització1971 Modifica el valor a Wikidata
EstatEspanya Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
TemaCòmics romàntics i còmic d'aventures Modifica el valor a Wikidata
EditorialIbero Mundial de Ediciones Modifica el valor a Wikidata

Mary Noticias és una sèrie d'historietes publicada entre 1962 i 1971 per l'editorial Ibero Mundial, amb guions de Roy Mark (pseudònim de Ricardo Acedo) i Flores Lázaro, il·lustrada amb dibuixos de Carme Barbarà.

El còmic, que fou un dels primers en donar a la dona rellevància professional, va tenir problemes amb la censura espanyola de l'època, «perquè presentava una noia independent que treballava en un emissora de televisió en una època en què a tot l'Estat n'hi havia només una, i a temps parcial», segons l'especialista de còmic Jaume Vidal.[1][2] La rellevància de la sèrie, segons Vidal, rau en el fet que amb Mary Noticias l'autora «Carme Barberà va capgirar el còmic femení espanyol, fins aleshores farcit de fades i princeps blaus».[3]

Context i trajectòria editorial[modifica]

Mary Noticias va ser llançada per Ibero Mundial, dos anys després de Lilian, azafata del aire, amb la qual compartia una visió idealitzada de la vida burgesa per a consum de les classes populars, atès que, com explicava Terenci Moix el 1968:

Per a la noia que empaqueta bombetes, el periodisme és un somni tan luxós com per a l'oficinista el de ser actriu de cinema.[4]

La narració d'aventures amb una protagonista femenina fixa era un fet nou a Espanya, encara que en el cas de Mary Noticias es tractés més aviat d'un heroisme fictici, ja que els seus «casos» eren resolts encara pel seu company masculí.[5]

Mary Noticias va tenir, no obstant això, molt més èxit que el seu model, arribant a ser publicada també a França.[5]

El 2010, Edicions Glénat va reeditar les primeres historietes de la sèrie en un sol volum.

Argument[modifica]

Mary Cuper Fernández, més coneguda com a «Mary Noticias», és una reportera televisiva que ajuda al misteriós Bruma a investigar i resoldre delictes, mentre es debat entre la seva atracció per Bruma i pel seu promès Maximiliano del Pozo àlies «Max», un advocat amb una vida molt menys aventurera. En realitat, el promès de Mary es fa només el babau, ja que la seva personalitat secreta és la de «Max», sense que Mary Noticias se n'adoni.[2]

Número Títol Preu Data
1 "La sombra del pasado" 1'501962

Argument: Durant la festa en què celebra l'aniversari del seu segon matrimoni, la marquesa de Bilette demana consell a Max sobre una carta que ha rebut signada pel seu primer marit, suposadament mort. Al cap de poc, Bruma surt de la seva habitació emportant-se la carta, un collaret i la mateixa Mary, a qui obliga a acudir a la cita a què la carta comminava a la marquesa, suplantant-la.

Durant aquesta cita, un intermediari li pren el collaret i li demana més diners en nom del seu primer marit, si no vol que aquest reveli que ha sobreviscut. Quan l'intermediari marxa, Bruma i Mary el segueixen en el seu vehicle i atrapen el segon marit de la marquesa, que era el que estava darrere del xantatge, ja que necessitava els diners per recuperar-se de la ruïna. 
2 "El doble vestido de las estrellas" 1'501962
Argument: 
3 "El museo de los misterios" 1'501962
Argument: 
4 "Intriga en alta mar" 1'501962
Argument: 

Referències[modifica]

  1. Vidal, Jaume «Dones i còmic». La República [Barcelona], del 9 al 15 març 2019, pàg. 81.
  2. 2,0 2,1 Vidal, Jaume «El periodisme de “Mary Noticias”». El Punt Avui, 09-03-2019, pàg. 29.
  3. Vidal, Jaume «El paper de les dones justicieres». El Punt Avui [Barcelona], 30-08-2016, pàg. 29.
  4. Moix (2007), p. 198.
  5. 5,0 5,1 Ramírez (1975), pp. 96 a 100.

Bibliografia[modifica]

  • DELHOM, José María (1989). Catálogo del tebeo en España. 1865/1980, Barcelona: Círculo de Amigos del Cómic y el Coleccionismo.
  • MEDINA, Guillem (12/2010). Chicas del Cómic Barcelona: Ediciones Glenat.
  • MOIX, Terenci (2007). Historia social del comic. Barcelona: Edicions B. ISBN 978-84-02-42030-5 Dipòsit legal: B-2551-2007.
  • RAMÍREZ, Juan Antonio (1975). El "comic" femenino en España. Arte sub y anulación Madrid: Editorial Cuadernos para el Diálogo S.A. Col·lecció Divulgación universitaria, Arte y literatura, número 78. Dipòsit Legal: M. 8.752 - 1975 ISBN 84-229-0177-3.

Enllaços externs[modifica]