Serra del Benicadell

Infotaula de geografia físicaSerra del Benicadell
Imatge
Vista de la Serra del Benicadell des de Benialfaquí
Tipusserra
Localització
ContinentEuropa Modifica el valor a Wikidata
Entitat territorial administrativaprovíncia d'Alacant (País Valencià) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióVall d'Albaida i Comtat
Map
 38° 49′ 13″ N, 0° 26′ 37″ O / 38.820347°N,0.443486°O / 38.820347; -0.443486
SerraladaPrebètic
Dades i xifres
Cims destacatsBenicadell
Altitud1.104 m
MaterialCalcària

La serra de Benicadell és una formació muntanyosa al País Valencià, en concret fent de separador entre les comarques de la Vall d'Albaida i el Comtat.

Pren el seu nom del cim Benicadell, el més emblemàtic de la serralada, amb 1.104 metres. Altres paratges destacats són el Sercat, on s'han trobat restes del II mil·lenni aC; La Covalta, jaciment arqueològic de període iber, a la banda nord, a 889 metres d'altura; els jaciments de la cova del Moro i la cova Negra; els pous de neu o neveres (la del Benicadell, la de Dalt, la de Baix, la de Xamarra, la del Corral de Diego i la de la Lloma Solaneta); la font Freda; i l'albufera de Gaianes.[1]

S'estén al llarg d'uns vint-i-cinc quilòmetres. Els seus límits són els afluents del riu Serpis cap al nord-est, i el port d'Albaida, cap al sud-oest. La serra de Benicadell, a més a més, forma part del conjunt de serralades prebètiques, amb la serra de la Solana, la serra d'Agullent i la serra d'Ador, l'última de les quals quasi arriba a la mar Mediterrània.

Les seues faldes abasten els següents termes municipals: Albaida, Beniarrés, Beniatjar, Carrícola, Gaianes, L'Orxa, Muro d'Alcoi, Otos, el Ràfol de Salem, Castelló de Rugat, Bèlgida i Salem. La serralada està protegida per la Generalitat Valenciana gràcies a la figura de dos Paisatges Protegits: La Solana, que abasta la cara sud (900 ha), i L'Ombria, la cara nord (2.103 ha).

Pel que fa a riquesa natural, hi ha una diferència considerable entre l'Ombria, més humida, i la Solana, més seca i àrida. La majoria dels pinars (de pi blanc i de pi redó)que poblaven estos paratges van desaparéixer fa temps, a causa dels incendis forestals i l'aprofitament humà. Actualment la serra esta coberta per carrasques i pins joves, més tota una serie d'arbusts com vindrien a ser el carrascot, el romer, l'estepa crespa o l'Argelaga borda entre molts altres. No obstant encara queden alguns racons on es conserven auróns, moixeres, freixnes, i roures

Passant a la fauna, el benicadell té una fauna molt rica. Al referirmos a la fauna ho fem de manera restrictiva ja que nomes nombrem la majoria dels vertebrats i no els invertebrats.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Benicadell, atalaya de la Vall d'Albaida» (en castellà). Las Provincias, 09-10-2007.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Serra del Benicadell