Sopa de miso

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula menjarSopa de miso
Característiques
País d'origenJapó Modifica el valor a Wikidata
Detalls
Tipussopa i shirumono (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Ingredients principalsaigua i miso Modifica el valor a Wikidata
Sopa de miso.

La sopa de miso (en japonès 味噌 汁, miso shiru) és un dels plats principals de la gastronomia japonesa que se serveix tant en dinars i sopars com per esmorzar. Es tracta d'un brou fet a base d'algues bullides (anomenat dashi) en què es dissol el miso (pasta de soia fermentada i salada). Si bé amb només aquests dos ingredients s'obté estrictament una sopa de miso, en general s'hi afegeixen algunes verdures i altres ingredients, però el resultat sempre serà una sopa molt clara, gens espessa.

Encara que és un plat tradicional molt antic es va començar a consumir popularment a partir de la període Muromachi (1392-1573). Actualment n'existeixen nombroses varietats, depenent de les regions del Japó les quals tenen cadascuna els seus propis ingredients i tipus de miso.

Per prendre-la, tradicionalment se serveix en petits bols lacats que permeten beure directament, sense utilitzar la cullera, i els ingredients sòlids es mengen amb els bastonets. No sol ser un plat únic i en general acompanya l'arròs i les altres preparacions de l'àpat.

Ingredients i elaboració[modifica]

Brou[modifica]

La base del brou de la sopa de miso són les algues kombu (laminaria japonica assecada al sol), molt riques, entre d'altres, en àcid glutàmic natural. S'hi solen afegir, però, altres ingredients constituint així diferents tipus de brous anomenats genèricament dashi. Els ingredients típics del dashi de la sopa de miso, que s'afegeixen a les kombu (tots junts o només cadascun), són el niboshi (sardinetes deshidratades), el katsuobushi (flocs de bonítol sec i fumat) i bolets xiitake assecats al sol (hoshi-xiitake).

Miso[modifica]

L'elecció de la pasta de miso per a aquesta sopa defineix el seu caràcter i sabor. Els misos es classifiquen en vermell (akamiso), blanc (shiromiso) o mixt (awasa), i a més hi ha una munió de varietats segons la regió, el temps de fermentació i els cereals que fan part de la composició de la pasta.

Altres ingredients[modifica]

Els ingredients més habituals per a adornar aquesta sopa són el tofu tallat en forma de petits daus, les algues wakame i una mica de verdures com la ceba tendra i el porro tallats finament.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sopa de miso