Valeria Betancourt

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaValeria Betancourt
Biografia
Naixement1970 Modifica el valor a Wikidata (53/54 anys)
Quito (Equador) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactivista pels drets humans Modifica el valor a Wikidata

Valeria Betancourt (Quito, 1970) és una sociòloga equatoriana defensora dels drets humans i pionera en l'ús de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) per promoure el desenvolupament i apoderament de la ciutadania a Amèrica Llatina i globalment.[1]

Trajectòria[modifica]

Des de 2003, Betancourt treballa en l'Associació per al Progrés de les Comunicacions, on lidera el programa global de polítiques d'informació i comunicació.[2] El seu treball està centrat en la recerca, d'incidències en polítiques públiques, i construcció de moviments a les àrees d'accés, drets humans i gobernanza d'Internet.

Com una de les fundadores de la Reunió Preparatòria d'Amèrica Llatina i el Carib per al Fòrum per la Gobernanza d'Internet (LACIGF), Valeria Betancourt ha jugat un rol central en la regionalització dels debats i processos de gobernanza d'internet a Amèrica Llatina.[3][4]

Durant el terratrèmol de l'Equador de 2016, va ser una de les impulsores de la iniciativa de mapatge col·laboratiu Mapa Desastre Ecuadorpara canalitzar l'ajuda necessària en diferents punts del país.[cal citació]

Reconeixements[modifica]

En el període 2010-2012, Betancourt va ser seleccionada en representació de la societat civil llatinoamericana del Grup Assessor de Múltiples Parts Interessades del Fòrum per la Gobernanza d'Internet.[5] En 2012 va rebre el Premi Trajectòria LACNIC, i en 2015 va ser reconeguda pel programa FRIDA per contribuir al desenvolupament a Llatinoamèrica.[6][7]

Publicacions destacades[modifica]

  • "L'accés a internet: habilitador de l'exercici de drets humans", en Regulació d'Internet i drets digitals a Equador. Juan Pablo Albán Alencastro ... [i altres catorze]; editores generals, Daniela Salazar, Daniela Viteri. Quito : Editorial USFQ (2016)[8]
  • "Internet for promoting, guaranteeing and exercising human rights and fonamental freedoms", in FRIDA 10 years contributing to development in Latin America and the Caribbean. Editors: Jesús Martínez and Lara Robledo, LACNIC and Seed Alliance (2015)[9]
  • "ICT for development milestones and approaches in Latin American and the Caribbean", in ENABLING OPENNESS. The future of the information society in Latin America and the Caribbean. Editors: Bruce Girard and Fernando Perini, Fundació Comunica and IDRC (2013)
  • "Citizen participation in the age of the information society", in ENABLING OPENNESS. The future of the information society in Latin America and the Caribbean. Editors: Bruce Girard and Fernando Perini, Fundació Comunica and IDRC (2013)
  • "Els drets en internet a Equador: un possible triomf d'activistes?", in Digital Rights in Latin America and the Caribbean Newsletter (2013)[10]
  • "Drets humans en línia: una agenda encara pendent per a la societat civil d'Amèrica Llatina i el Carib", in Qüestió de Drets, ADC's magazine (2013)
  • Ciberactivismo: Utopia o possibilitat de resistència i transformació en l'era de la societat desinformada de la informació?, en Chasqui Revista Llatinoamericana de Comunicació (2011)[11]
  • "National Report for Equador", in Global Information Society Watch (2007)[12]
  • "Què és una política nacional d'informació?” i “Objectius i àrees d'acció de la política nacional d'informació” en Cap a la construcció de polítiques nacionals d'informació: l'experiència d'Amèrica Llatina. Editor: Isidro Fernández-Aballi. Kingston. UNESCO (2007)

Referències[modifica]

  1. http://www.colnodo.apc.org/personal.shtml, Equipo de Colnodo -. «Premian a diez líderes de internet de América Latina y el Caribe Destacamos > Colnodo». www.colnodo.co. [Consulta: 16 novembre 2017].
  2. «Ecuadorian Valeria Betancourt to lead APC's policy programme | Association for Progressive Communications» (en anglès). www.apc.org. [Consulta: 21 novembre 2017].
  3. «LACIGF».
  4. «LACNIC honours ten Latin American and Caribbean internet leaders | Association for Progressive Communications» (en anglès). www.apc.org. [Consulta: 21 novembre 2017].
  5. «The Multistakeholder Advisory Group» (en anglès britànic). www.intgovforum.org. [Consulta: 16 novembre 2017].
  6. «LACNIC».
  7. «Premiados FRIDA 2015 en Foro de Gobernanza de Internet – Programa FRIDA» (en castellà). programafrida.net. Arxivat de l'original el 2017-12-01. [Consulta: 16 novembre 2017].
  8. «Regulación de Internet y Derechos Digitales en Ecuador». .
  9. «Internet for promoting, guaranteeing and exercising human rights and fundamental freedoms». 10 years contributing to development in Latin America and the Caribbean.
  10. «Los derechos en Internet en Ecuador: ¿un posible triunfo de activistas?». Digital Rights: Latin America and the Caribbean.
  11. Betancourt, Valeria «Ciberactivismo: ¿Utopía o posibilidad de resistencia y transformación en la era de la sociedad desinformada de la información?» (en castellà). Chasqui. Revista Latinoamericana de Comunicación, 0, 116, 2011, pàg. 94–97. ISSN: 1390-924X [Consulta: 27 novembre 2017].
  12. «National Report for Ecuador». Global Information Society Watch.[Enllaç no actiu]