Angéle de la Barthe

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAngéle de la Barthe
Biografia
Naixement1230 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Tolosa Modifica el valor a Wikidata
Mort1275 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (44/45 anys)
Causa de mortMort a la foguera Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióbruixa Modifica el valor a Wikidata
Altres
Condemnada perbruixeria Modifica el valor a Wikidata

Angéle de la Barthe (12301275) va ser presumptament una dona de Tolosa, França, que va ser jutjada per bruixeria i va ser condemnada a mort per la Inquisició.[1] Ha estat popularment retratada com la primera persona a morir per bruixeria herètica durant les persecucions de bruixes medievales. Recents estudiosos han demostrat que la seva història i el seu judici van ser fabricats per un escriptor del segle xv.[2]

Segons el relat del seu judici, va ser acusada per l'inquisidor Hugues de Beniols (cap suprem de la Inquisició de Tolosa) de tenir relacions sexuals habituals amb el Diable i donar a llum, set anys abans als 53 anys, a un monstre amb el cap de llop i la cua de la serp.[3] L'únic aliment del monstre va consistir en nadons, que van ser assassinats per ella mateixa o exhumats de les seves tombes d'esglésies llunyanes.[4] Va confessar haver-se alimentat a nadons durant dos anys, abans que el monstre escapés a la meitat de la nit. També va confessar tenir comerç amb el dimoni i de ser un assistent constant al Sabbat. Hugues de Beniols no va preguntar si era veritat que durant dos anys havien desaparegut una gran quantitat de nadons. Finalment va ser considerada culpable i cremada amb vida a la Place Saint Stephen, a Tolosa.

Els estudiosos contemporanis han posat en dubte la veritat de la història, ja que no es menciona el seu judici en els registres de l'època de Tolosa. A més, el 1275 el congrés amb dimonis encara no era considerat com un delicte. En última instància, la crònica del segle xv des d'on deriva la seva història es considera fictícia.

Referències[modifica]

  1. Robert S. Kinsman. The Darker Vision of the Renaissance: Beyond the Fields of Reason. University of California Press, 1974, p. 35. ISBN 978-0-520-02259-1. 
  2. Gareth Medway. Lure of the Sinister: The Unnatural History of Satanism. NYU Press, 1 abril 2001, p. 309. ISBN 978-0-8147-5645-4. 
  3. Lea, Henry Charles. 1888. History of the inquisition of the middle ages Vol. 3. New York, NY: Harper & Brothers. 384.
  4. Summers, Montague. 1958. The geography of witchcraft. Evanston [Ill.]: University Books. 362.

Enllaços externs[modifica]