Tractats de Saigon

Plantilla:Infotaula esdevenimentTractats de Saigon
Imatge
En blau la Cotxinxina dins de la Indoxina francesa
Map
 10° 46′ 32″ N, 106° 42′ 07″ E / 10.7756°N,106.7019°E / 10.7756; 106.7019
TipusTractat
Data5 de juny de 1862 (primer tractat)
15 de març de 1874 (segon tractat)
LocalitzacióSaigon (Ciutat Ho Chi Minh)
EstatVietnam
Participant
EfectesCessió la ciutat de Saigon (Ciutat Ho Chi Minh), l'arxipèlag de Côn Đảo i les províncies de Biên Hòa, Gia Dinh, i Dinh Tuong a França, llibertat d'evangelització pels missioners francesos

Els tractats de Saigon van ser dos acords separats signats a mitjan segle xix entre el govern de França i la dinastia Nguyen del Vietnam amb motiu de l'ocupació francesa del territori vietnamita. Aquests documents van donar inici a la colonització francesa a Indoxina, van permetre la creació de la colònia de la Cotxinxina i van iniciar la creació de la Indoxina francesa.

Primer Tractat de Saigon[modifica]

El Primer Tractat de Saigon es va signar el 5 de juny de 1862, entre els representants de l'imperi francès i l'últim emperador precolonial de la dinastia Nguyen, l'Emperador Tự Đức. L'emperador va cedir la ciutat de Saigon (Ciutat Ho Chi Minh), l'arxipèlag de Côn Đảo i les províncies de Biên Hòa, Gia Dinh, i Dinh Tuong, que van conformar a la colònia de Cotxinxina. Unes altres de les concessions fetes van incloure la llibertat d'evangelització per als missioners francesos i el pagament d'una indemnització per part del Vietnam. L'acord va ser ratificat mitjançant el Tractat d'Huế, signat el 14 d'abril de 1863.

Segon Tractat de Saigon[modifica]

El Segon Tractat de Saigon, signat el 15 de març de 1874, va ser negociat per Paul-Louis-Félix Philastre el 1874 i va reiterar l'estipulat en l'acord anterior. Vietnam va reconèixer la plena sobirania de França sobre les tres províncies capturades per l'almirall La Grandière en 1867. Es va obrir el riu Vermell pel comerç, així com els ports d'Hanói, Hải Phòng i Quy Nhơn.

Encara que França va retornar el control d'Hanoi, l'emperador vietnamita esperava obtenir ajuda de la Xina. Com a resultat, tant França com Xina van reclamar la sobirania sobre el territori vietnamita. Al març de 1882, el primer governador civil de la Cotxinxina, Li Myre de Vilers, va considerar que el tractat de 1874 encara no s'havia complert. Això va conduir a l'ocupació d'Hanoi el 27 d'abril de 1882.

Referències[modifica]