Atacs a Transnístria de 2022

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentAtacs a Transnístria de 2022
Tipusatemptat amb bomba Modifica el valor a Wikidata
Data25 abril 2022 Modifica el valor a Wikidata
EstatTransnístria Modifica el valor a Wikidata
Morts0 Modifica el valor a Wikidata
Ferits0 Modifica el valor a Wikidata

Els atacs a Transnístria de 2022 van ocórrer el 25 i 27 d'abril de 2022, es van reportar diverses explosions a l'estat separatista de Transnístria, a Europa de l'Est. L'incident es dona enmig d'una sèrie de tensions entre Moldàvia i en general l'OTAN, contra Rússia i les repúbliques separatistes de Donetsk i Luhansk en el marc de la invasió russa d'Ucraïna.

Antecedents[modifica]

Els atacs es van produir una setmana després que un alt funcionari militar rus plantegés la situació dels habitants russòfons a Transnístria en el context de la invasió russa d'Ucraïna, fent-se eco de les justificacions de Moscou per a la guerra a Ucraïna. El major general Rustam Minnekaev, comandant interí del Districte Militar Central de Rússia, va dir que el pla d'acció militar de Rússia a Ucraïna inclou prendre el control total del sud d'Ucraïna, el que podria proporcionar a Rússia accés terrestre a Transnístria.[1]

Atacs[modifica]

Les primeres explosions van colpejar la seu del Ministeri de Seguretat de l'Estat de Transnístria a Tiraspol, la capital del país.[2] Posteriorment, la Milítsiya va bloquejar els carrers pròxims a l'incident i va prohibir l'accés a la zona.[3] No hi ha constància de víctimes. Els informes preliminars ho van descriure com un atac amb llançagranades.[4][2]

Dues explosions que van danyar les antenes de ràdio també van ser reportades a Maiac el mateix dia.[5] El 26 d'abril, una unitat de l'exèrcit va ser atacada. Les autoritats de Transnístria van calificar l'incident com a terrorisme.[6]

Reaccions[modifica]

Transnístria[modifica]

El diputat de Transnístria Andréi Safónov va dir a TASS que «el bombardeig de l'edifici mitjançant un llançagranades és un intent de sembrar pànic i por», afirmant que «els intents de pressionar-nos s'han observat anteriorment».[4]

TASS va informar que el president de Transnístria, Vadim Krasnoselski, va dir que se sospitava que Ucraïna estava darrere de l'atac.[7] El Ministeri de Relacions Exteriors d'Ucraïna va dir que les explosions eren part d'un pla de Rússia per a ocupar el sud d'Ucraïna amb la finalitat d'establir un pont terrestre entre Transnístria i Crimea.[8] El 28 d'abril, s'informa que Transnístria hauria prohibit sortir del territori als homes en edat per a combatre.

Moldàvia[modifica]

La presidenta de Moldàvia, Maia Sandu, va dir que els «intents d'escalada provenen de faccions dins de la regió de Transnístria que són forces a favor de la guerra i interessades en desestabilitzar la situació a la regió».[9]

Altres països[modifica]

Després dels atacs, el viceministre de Relacions Exteriors de Rússia, Andréi Rudenko, va insinuar la possibilitat d'una invasió per part de Moldàvia, afirmant que li «agradaria evitar tal escenari» en el qual Moscou hagués d'intervenir, però que «certes forces» havien creat «certes tensions».[10] El líder de l'autoproclamada República Popular de Donetsk, Denis Pushilin, va dir que Moscou hauria de «tenir en compte el que està succeint a Transnístria» a l'hora de planificar la pròxima etapa de la seva campanya militar.[11]

El Ministeri de Relacions Exteriors d'Israel va aconsellar a tots els israelians a Transnístria que se n'anessin immediatament i va emetre un avís de viatge per a l'àrea. El Ministeri de Relacions Exteriors de Bulgària també va recomanar als ciutadans búlgars que fugissin de Moldàvia. Altres països dins dels quals destaca el Canadà, Alemanya, França i els Estats Units, van compartir la mateixa recomanació.[12] D'altra banda, el primer ministre de Romania, Nicolae Ciucă, va dir que no era necessari que els ciutadans romanesos fessin això després d'analitzar la situació.[13]

Referències[modifica]

  1. «Moldova holds urgent security meeting after Transnistria blasts» (en anglès). [Consulta: 8 maig 2022].
  2. 2,0 2,1 News, A. B. C. «Blasts hit ministry in separatist Transnistria, near Ukraine» (en anglès). [Consulta: 8 maig 2022].
  3. «Moldova: Explosions reported near Transnistria Ministry of Security in Tiraspol April 25» (en anglès). [Consulta: 8 maig 2022].
  4. 4,0 4,1 «Moldovan president holds security meeting after blasts in Transnistria» (en anglès americà). [Consulta: 8 maig 2022].
  5. Tanas, Alexander «Tensions surge after breakaway Moldovan region reports attacks; Kyiv blames Russia» (en anglès). Reuters, 27-04-2022.
  6. Reuters «Military unit in Moldovan breakaway region hit by 'terrorist attack' - media» (en anglès). Reuters, 26-04-2022.
  7. Reuters «Moldovan breakaway region says attacks can be traced to Ukraine - TASS» (en anglès). Reuters, 26-04-2022.
  8. Reuters «Ukraine warns against attempts to drag Moldova's Transniestria region into war» (en anglès). Reuters, 26-04-2022.
  9. Reuters «Blasts tear through state security HQ in Moldova's breakaway region - TV» (en anglès). Reuters, 25-04-2022.
  10. Vasilyeva, Nataliya «Russia hints at Moldova invasion, as unexplained attacks create 'hotbed of tension'» (en anglès). The Telegraph, 26-04-2022. ISSN: 0307-1235.
  11. «Moldova holds security meeting as tensions rise over breakaway region» (en anglès), 26-04-2022. [Consulta: 8 maig 2022].
  12. «Вже кілька країн закликали своїх громадян покинути Придністров'я у Молдові» (en ucraïnès), 29-04-2022. [Consulta: 8 maig 2022].
  13. «Premierul Ciucă: Nu recomandăm cetăţenilor români să părăsească Republica Moldova» (en romanès). [Consulta: 8 maig 2022].