Esplais Catalans

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'organitzacióEsplais Catalans
Dades
Tipus associació
Ideologia política associacionisme, cooperació, educació popular, laïcisme, progressisme, republicanisme i tolerància religiosa
Forma jurídica associació
Història
Creació 1982
Activitat
Membre de Moviment Internacional dels Falcons
Organització i govern
Seu 
Afiliació nacional Consell Nacional de la Joventut de Catalunya
Afiliació internacional Moviment Internacional dels Falcons

Lloc web http://www.esplac.cat
Modifica les dades a Wikidata

Esplais Catalans és una associació d'esplais laica i progressista que treballa des del voluntariat per a la transformació social, mitjançant l'educació en els drets dels infants. L'enfortiment dels esplais és la seva raó de ser. Actualment formen part dels esplais catalans 106 centres d'esplai situats en una cinquantena de poblacions catalanes agrupant més de 6.500 infants i 1.600 monitores i monitors. Esplais Catalans és l'associació majoritària i representativa del moviment d'esplais associatius i voluntàris en el territori català. Els esplais ofereixen una educació no formal.

Història[modifica]

Esplais catalans es va fundar en 1982 amb la voluntat de constituir-se com un referent dels esplais laics a Catalunya. Davant del debat obert a Catalunya als anys vuitanta sobre la professionalització de l'esplai, Esplac va optar per mantenir el seu esperit associatiu i voluntari diferenciant una i altra funció, procés que culmina amb la creació d'Entorn (1993),[1] per gestionar serveis professionals. Paral·lelament, en col·laboració amb la fundació Francesc Ferrer i Guàrdia, es va crear l'Escola Lliure El Sol,[2] que partint d'un mateix ideari laic i progressista, ofereix la formació necessària als monitors i monitores d'Esplac. D'aquesta manera es va anar configurant el Moviment Laic i Progressista (MLP)[3] com un espai prioritari d'acció social d'Esplac i de la resta d'entitats que el configuren.

En 1994 els casals i grups de joves que formaven la comissió Esplac-Jove, creen l'Associació de Casals i Grups de Joves de Catalunya, esdevenint una entitat més del MLP(moviment laïc i progressista). La Fundació Terra, capdavantera en l'àmbit ambiental, és la següent entitat que l'any 19 s'incorpora al MLP.

El procés de construcció i creixement de l'MLP, així com la seva essència, esdevenen força exclusius i especials, ja que fent una ullada a les entitats que el conformen podria semblar que evidentment allò que uneix és un ideari compartit, però que cada entitat és única en el seu àmbit.

Un exemple que reforça que allò que uneix els esplais és ser entitats que comparteixen un mateix ideari basat en la laicitat i en el progrés, fou la incorporació d'Acció Escolta de Catalunya al moviment. Des de llavors, una altra entitat de l'associacionisme educatiu forma part del projecte. Això demostra que la unió enforteix els esplais, juntament amb el fet de sumar esforços en el camí de la transformació social.

El creixement de l'MLP es veu reforçat en 2007 quan l'ONG Cooperació,[4] després de molts anys de treball conjunt, se suma oficialment al procés de construcció de l'MLP.

Durant tots aquests anys, Esplac ha anat creixent en nombre de centres i ha anat madurant i millorant l'acció educativa dels centres d'esplai, sobretot a partir de la celebració del primer congrés d'Esplac, que va culminar amb l'elaboració del seu projecte educatiu.

Proposta educativa[modifica]

La seva proposta de centre d'esplai és de caràcter lliurepensador, republicà, federal, democràtic, laic i progressista.

  • Republicà: perquè no hi ha ningú per sobre de la voluntat del centre d'esplai. La voluntat del grup es conforma a partir de l'opinió d'infants, adolescents, monitores i monitors, pares i mares.
  • Federal: entenent per federal que la persona és la que s'autodetermina, és a dir cada ciutadana o ciutadà ha de trobar la seva forma de ser feliç, és necessari que cada esplai trobi la seva forma de definir-se i decidir quines activitats fa i com es relaciona amb la societat que l'envolta. Aquest concepte ens porta a l'esplai democràtic.
  • Democràtic: perquè es dota d'un sistema de funcionament en què tothom pot participar activament. Això és només possible mitjançant la delegació de responsabilitats i l'exigència de resultats en un període determinat.
  • Laic: perquè a ser democràtic hauria de ser laic, és a dir hauria de promoure la pluralitat educativa en el marc d'un ideari que entengui la pluralitat –religiosa i ideològica- com un valor positiu de saber conviure en la complexitat.
  • Progressista: amb una visió del món i una proposta educativa encaminada a canviar les mentalitats com a camí per a transformar la realitat que ens envolta.

Estructura i espais de participació[modifica]

Les idees, conviccions i formes d'entendre el món, ens condueixen a una determinat mètode pedagògic, una determinada manera d'educar. Un cop sabem basant-se en el fet que eduquem i com volem fer-ho, això ens porta a configurar a una forma determinada d'organitzar-nos.

Les estructures organitzatives existeixen a nivell d'esplai i són bàsiques i necessàries per al bon desenvolupament del projecte. Però aquest plantejament també és aplicable al funcionament d'Esplac, que també compta amb unes estructures que no són casuals, sinó que són fruit d'un ideari i d'una forma determinada d'entendre la participació.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]