Esponja calcària

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiquesCom entendre les taules taxonòmiques
Esponges calcàries
"Calcispongiae" de l'obra d'Ernst Haeckel Kunstformen der Natur, 1904
"Calcispongiae" de l'obra d'Ernst Haeckel Kunstformen der Natur, 1904
Classificació científica
Regne: Animalia
Fílum: Porifera
Classe: Calcarea
Ordres

Les esponges calcàries (Calcarea) són una classe del fílum animal dels porífers, o esponges de mar. Es caracteritzen per les seves espícules compostes de carbonat de calci en forma de calcita o aragonita. Tot i que la majoria tenen tres puntes, l'espícula d'una esponja calcària pot tenir-ne entre dues i quatre.

Totes les esponges d'aquesta classe viuen exclusivament al mar. Totes les tres configuracions corporals de les esponges de mar estan representades a les esponges calcàries: asconoide, siconoide i leuconoide. Generalment, les esponges calcàries són molt petites, amb una alçada de només 7-10 cm. De les aproximadament 15.000 espècies de porífers vivents, només unes 400 són esponges calcàries.

Les espècies d'aquesta classe varien des d'esponges en forma de vas amb una simetria radial fins a colònies compostes d'un reticle de tubs prims, o formes massives irregulars. Les esponges calcàries són generalment animals sedentaris que s'alimenten per suspensió, i manquen de teixits autèntics. Són especialment comunes a les aigües tropicals someres. En general, són esponges petites. Les seves diferents formes són relativament simples; forma de moneder, de vas, de pera o de cilindre. L'esquelet té una estructura o bé de malla o bé de rusc. A diferència de la majoria d'altres esponges, les esponges calcàries manquen de canals buits, cosa que les fa més robustes.

Les esponges calcàries aparegueren per primer cop durant el Cambrià, i assoliren la seva màxima diversitat durant el Cretaci. Anàlisis moleculars recents suggereixen que la classe Calcarea hauria de ser designada un fílum; en particular, el primer a divergir al regne dels animals. Des d'aquest punt de vista, les altres esponges pertanyerien al fílum Silicarea.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]