Estàtua d'Indíbil i Mandoni

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Estàtues d'Indíbil i Mandoni
Imatge
Dades
TipusMonument Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle xix
Característiques
Estil arquitectònicAcademicisme
Materialbronze Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaLleida Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióPortal d'entrada a Lleida
Map
 41° 36′ 54″ N, 0° 37′ 39″ E / 41.615118°N,0.627413°E / 41.615118; 0.627413
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC14314 Modifica el valor a Wikidata

L'Estàtua d'Indíbil i Mandoni és una obra academicista de Lleida inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. És un grup escultòric de bronze situat a la plaça Agelet i Garriga de Lleida, sota l'Arc del Pont, l'antiga entrada a la ciutat (construïda el segle xviii) que comunica el Carrer Major amb el Pont Vell. Els guerrers, armats amb cadenes, una llança i una falcata (l'espasa característica dels ibers), representen a Indíbil i Mandoni, dos cabdills ilergetes que van defensar Lleida dels atacs dels cartaginesos i dels romans i que gràcies a les lluites i a les encertades negociacions van evitar que la ciutat fos arrasada.

Descripció[modifica]

Estàtues foses sobre un pedestal prismàtic de pedra. Estrictament figuratives, són més valuoses per la seva ubicació urbana i per la representació històrica de l'Indíbil i el Mandoni que pel valor artístic del monument.[1]

Origen[modifica]

Originalment, l'obra es titulava Crit d'independència i va ser elaborada amb guix per l'escultor barceloní Medard Santmartí el 1884. L'escultura representava Istolaci i Indortes, dos guerrers ibers que lluitaren contra els cartaginesos durant la Segona Guerra Púnica. L'any 1946 es realitzà la rèplica en bronze actual i es dedicà als guerrers ilergets.

Avui en dia, l'estàtua d'Indíbil i Mandoni és considerada com un dels monuments més destacats i simbòlics de Lleida, juntament amb la Seu Vella i la Font de la Sirena. Situat en un dels centres d'activitat més importants de la ciutat, s'ha convertit en punt de trobada per a desenes de lleidatans.

Història[modifica]

Indíbil era cap dels ilergetes i Mandoni era el seu lloctinent. Lluitaren contra cartaginesos i romans durant el segle iii aC.[1]

Curiositats[modifica]

  • L'estàtua es neteja periòdicament perquè conservi la lluentor característica del bronze.
  • Cada any, durant els dies del carnaval, es disfressa l'estàtua. També els disfressen de collistes per l'Aplec del Caragol.
  • El diumenge 10 de febrer del 2013, l'endemà de les festes de Carnestoltes, l'estàtua es va despertar amb un casc de les Tropes Imperials o Stormtroopers.
Indíbil i Mandoni amb un casc imperial, Carnaval 2013, Lleida.

Galeria d'imatges[modifica]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Estàtua d'Indíbil i Mandoni
  1. 1,0 1,1 «Estàtues d'Indíbil i Mandoni». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural. [Consulta: 7 juny 2020].

Enllaços externs[modifica]