Estació de Ripoll

Infotaula estacióRipoll
Informació general
AdreçaCarrer Progrés
MunicipiRipoll Modifica el valor a Wikidata
ServeisServei d'autobús urbà Aparcament
Propers trens77200 Modifica el valor a Wikidata
OperadorRenfe Operadora Modifica el valor a Wikidata
PropietariAdministrador de Infraestructuras Ferroviarias Modifica el valor a Wikidata
Data obertura1880
Passatgers76.000 pers./any
Línies i serveis
Rodalies Renfe
Map
 42° 11′ 46″ N, 2° 11′ 45″ E / 42.19603°N,2.19579°E / 42.19603; 2.19579

Ripoll és una estació de ferrocarril propietat d'adif situada a la població de Ripoll a la comarca del Ripollès. L'estació és el nexe d'unió entre la línia Barcelona-Ripoll i la línia Ripoll-Puigcerdà per on circulen trens de la línia R3 de Rodalies de Catalunya operat per Renfe Operadora, que tot i formar part de Rodalies no té tarifació com a tal.

Tot i que sovint es coneix la línia com Barcelona-Puigcerdà,[1] la història de l'estació de Ripoll es remunta a la construcció de dues línies: la Línia Barcelona - Ripoll - Sant Joan de les Abadesses i la línia Ripoll-Puigcerdà o Transpirinenc.

Part dels trens procedents de l'Hospitalet de Llobregat finalitzen aquí el seu recorregut i l'inicien posteriorment cap a l'Hospitalet.[2] L'any 2016 va registrar l'entrada de 76.000 passatgers.[3]

Història[modifica]

El tren va arribar a Ripoll quan es va obrir el tram entre Sant Quirze de Besora i Ripoll l'any 1880, aquell mateix any es va obrir la resta del tram fins a Sant Joan de les Abadesses, per connectar les indústries barcelonines amb les mines del Pirineu. Pel que fa a la línia Ripoll-Puigcerdà, amb la idea de comunicar amb la xarxa francesa, es va obrir el primer tram l'any 1919 quan va entrar en servei el tram entre Ripoll i Ribes de Freser. El 1922 arribava Puigcerdà i el 1929 la connexió transpirinenca a Puigcerdà i a la Tor de Querol.[4] El projecte del Transpirinenc va incluir la construcció d'un nou edifici per passatgers, aixecat entre el 1925 i el 1929. La no finatlizació del projecte amb la conversió de la línia a ample estandard, va deixar el nou edicfici sense ús.[5] El tram entre Ripoll i Sant Joan es va tancar el 1980 perdent la connexió amb el sud-est del Ripollès. El tram desafectat es va reconvertir en la via verda anomenada Ruta del Ferro i del Carbó.[2]

Actualment encara s'hi pot veure exposat un exemplar restaurat, tot i que deteriorat per vandalisme, de la mítica locomotora de la sèrie 1000 de Renfe, construïda expressament per aquesta línia de tren.

Serveis ferroviaris[modifica]

Rodalia de Barcelona
Procedència/Destinació < Línia > Procedència/Destinació
L'Hospitalet de Llobregat La Farga de Bebié terminal
Sant Quirze de Besora Campdevànol Ribes de Freser
Puigcerdà
La Tor de Querol

Galeria d'imatges[modifica]

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Estació de Ripoll