Estació total

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Vista d'una estació total

L'estació total és un aparell electro-òptic emprat en topografia, amb tecnologia electrònica. Consisteix en la incorporació d'un distanciòmetre i un microprocessador a un teodolit electrònic. Algunes de les característiques que incorpora, i amb les quals no compten els teodolits, són una pantalla alfanumèrica de cristall líquid (LCD), leds d'avisos, il·luminació independent de la llum solar, calculadora, distanciòmetre, "tracker" (seguidor de trajectòria) i la possibilitat de guardar informació en format electrònic, la qual cosa permet utilitzar-la posteriorment a ordinadors personals. Vénen proveïdes de diversos programes senzills que permeten, entre altres capacitats, el càlcul de coordenades en camp, replantejament de punts de manera senzilla i eficaç i càlcul d'azimuts i distàncies

Funcionament[modifica | modifica el codi]

Utilització d'una estació total

Vista com un teodolit, una estació total es compon de les mateixes parts i funcions. L'estacionament i verticalització són idèntics, encara que per l'estació total porta nivells electrònics que faciliten la tasca. Els tres eixos i els seus errors associats també hi són presents: el de verticalitat, que amb la doble compensació veu reduïda la seva influència sobre les lectures horitzontals, i els de colimació i inclinació de l'eix secundari, amb el mateix comportament que en un teodolit clàssic, llevat que el primer pot ser corregit per programari, mentre que en el segon la correcció s'ha de realitzar per mètodes mecànics.

L'instrument fa el mesurament d'angles a partir de marques realitzades en discs transparents. Les lectures de distància es realitzen mitjançant una ona electromagnètica portadora amb diferents freqüència que rebota en un prisma situat en el punt a mesurar i torna, prenent l'instrument el desfasament entre les ones. Algunes estacions totals tenen la capacitat de mesurar "a sòlid", el que significa que no és necessari un prisma reflectant.

Aquest instrument permet l'obtenció de coordenades de punts respecte a un sistema local o arbitrari, com també a sistemes definits i materialitzats. Per a l'obtenció d'aquestes coordenades l'instrument realitza una sèrie de lectures i càlculs sobre elles i altres dades subministrades per l'operador. Les lectures que s'obtenen amb aquest instrument són les de ànguls verticals, horitzontals i distàncies. Una altra particularitat d'aquest instrument és la possibilitat d'incorporar dades com coordenades de punts, codis, correccions de pressió i temperatura, etc.

La precisió de les mesures és l'ordre de la deumil·lésima de goni en angle i de mil·límetre en distàncies, podent realitzar mesures en punts situats entre 2 i 5 quilòmetres segons l'aparell i la quantitat de prismes usats.

Teodolit, estació total i GPS[modifica | modifica el codi]

Genèricament els hi denomina estacions totals perquè tenen la capacitat de mesurar angles, distàncies i nivells, la qual cosa requeria prèviament diversos instruments. Aquests teodolits electro-òptics fa temps que són una realitat tècnica accessible des del punt de vista econòmic. La seva precisió, facilitat d'ús i la possibilitat d'emmagatzemar la informació per descarregar-després en programes de CAD ha fet que desplacin als teodolits, que actualment estan en desús.

D'altra banda, des de fa diversos anys les estacions totals s'estan veient desplaçades pel GPS en treballs topogràfics. Els avantatges del GPS topogràfic pel que fa a l'estació total són que, un cop fixada la base en terra no cal més que una sola persona per prendre les dades, mentre que l'estació en requeria dues, el tècnic que manejava l'estació i l'operari que situava el prisma. D'altra banda, l'estació total exigeix que hi hagi una línia visual entre l'aparell i el prisma, el que és innecessari amb un GPS.

No obstant això, no sempre és possible l'ús del GPS, principalment quan no pot rebre els senyals dels satèl·lits a causa de la presència d'edificacions, un bosc espès, etc. A més, la major precisió de l'estació (pocs mm enfront dels centímetres del GPS) la fan encara necessària per a determinats treballs, com la col·locació de suports de neoprè sota les bigues dels ponts, la col·locació de beines per formigó posttesat, el replantejament de vies fèrries, etc.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Estació total Modifica l'enllaç a Wikidata