Estampes

De Viquipèdia
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 19:27, 25 gen 2015 amb l'última edició de Lohen11 (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Salta a la navegació Salta a la cerca

Estampes és una obra per a piano composta per Claude Debussy el 1903. L'estrena va tenir lloc el 9 de gener de 1904 pel pianista català Ricard Viñes a la Sala Érard de la Société nacional de música. Es tracta d'un tríptic de tres peces bastant curtes titulades Pagodes, La soirée dans Grenade i Jardins sous la pluie.

La primera, Pagodes, nascuda del record dels músics javanesos a qui va escoltar en l'Exposició Universal de 1889, crea una arquitectura de somni amb melodies basades en l'escala pentatònica i en ritmes que se superposen com la música del gamelan. La Soirée dans Grenade, evocació d'Andalusia, l'autenticitat de la qual devia elogiar Manuel de Falla, porta per si mateix una màgia que e4s deu sobretot a la intuïció del músic. Acompanyat per l'eco de les cançons infantils (Nous n'irons plus au bois... Do, do, l'enfant do...), el brillant virtuosisme de Jardins sous la pluie ha fet d'aquesta tercera peça, menys secreta que les dues anteriors, un dels fragments favorits dels pianistes.

Referències

  • Los grandes compositores Tom núm. 5. Editorial Salvat.