Pernambuco

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Estat de Pernambuco)
Plantilla:Infotaula geografia políticaPernambuco
Imatge

HimneHino de Pernambuco (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 8° 20′ S, 37° 49′ O / 8.34°S,37.81°O / -8.34; -37.81
EstatBrasil Modifica el valor a Wikidata
CapitalRecife Modifica el valor a Wikidata
Conté la subdivisió
Població humana
Població9.473.266 (2017) Modifica el valor a Wikidata (95,75 hab./km²)
Llengua utilitzadaFulniô (en) Tradueix
Atikum
Xukurú
Pankararú
Kambiwá (en) Tradueix
Kapinawá (en) Tradueix
Tuxá Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Part de
Superfície98.937,8 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud504 m Modifica el valor a Wikidata
Punt més altPico do Papagaio (en) Tradueix (1.260 m) Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Dades històriques
Anterior
Creació1889 Modifica el valor a Wikidata
SegüentFernando de Noronha Territory (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Organització política
Òrgan executiusecretariat de govern de Pernambuco Modifica el valor a Wikidata
• Governador Modifica el valor a WikidataPaulo Câmara (2015–) Modifica el valor a Wikidata
Òrgan legislatiuAssemblea Legislativa de Pernambuco Circumscripció: 0, (Escó: 49) Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal50000-000 to 56990-000 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
ISO 3166-2BR-PE Modifica el valor a Wikidata

Lloc webpe.gov.br Modifica el valor a Wikidata

Pernambuco és un estat del Brasil localitzat al centre-est de la Regió Nord-est. Té com a limitis: Paraíba i Ceará (NO), l'oceà Atlàntic (E), Alagoas i Bahia (S), i Piauí (O). Ocupa una àrea de 98.281 km².

La capital és Recife. Els municipis més populosos són: Recife, Jaboatão dos Guararapes, Olinda, Caruaru, Paulista, Petrolina, Cabo i Vitória de Santo Antão.

Geografia[modifica]

El relleu és moderat: l'altitud en el 76% del territori és inferior als 600m. El São Francisco, Capibaribe, Ipojuca, Una, Pajeú i Jaboatão són els seus rius principals.

Clima[modifica]

El clima és bàsicament tropical, presentant també variants en algunes àrees, com per exemple la ciutat de Triunfo, que presenta un clima d'altitud. La pluviositat també és variada. A la Zona da Mata (regió plana costanera, a l'est de l'estat) i a l'Agreste (zona de transició situada a l'interior), el clima predominant és tropical -calent i humit, amb forts pluges d'hivern. En la major part del Sertão (centre i oest de l'estat), el clima és semiàrid -calent i bastant sec, a causa de les poques pluges. En algunes regions, les precipitacions anuals són inferiors a 300 mm. Les sequeres més intenses poden durar més d'un any. Les excepcions són algunes ciutats amb microclima d'altitud a la zona del sertão, amb temperatures que poden baixar als 8 °C durant l'hivern, com Triunfo, i a les ribes del riu São Francisco, àrea més humida a causa de la proximitat del riu.

Economia[modifica]

Rua da Aurora (Carrer Aurora) i les seves construccions històriques, a Recife

L'economia de l'estat es basa en l'agricultura (canya de sucre, tapioca), en la ramaderia i creació animal, així com en la indústria (aliments, química, metal·lúrgia, electrònica, tèxtil).

En el principi de la colonització, l'arbre pal del Brasil (Caesalpinia echinata) va despertar la cobdícia dels europeus possiblement encara abans del descobriment oficial del Brasil, el 22 d'abril de 1500. Avui els boscos originals gairebé van desaparèixer.

L'economia de Pernambuco, després d'un període d'estagnació durant la "dècada perduda" entre 1985 i 1995, ha començat a créixer ràpidament a finals del segle xx i als inicis del segle xxi. L'any 2000, el PIB per capita era de 3.673,00 reals, amb un creixement total de més del 40% en aquest període, i més del 10% a l'any. [cal citació]

Turisme[modifica]

L'illa de Fernando de Noronha

En els últims anys, una de les grans fonts d'ingrés de l'estat és el turisme, gràcies als atractius naturals, històrics i culturals de l'estat. Aquest creixement va atreure grans xarxes internacionals d'hotels i va portar a la modernització i ampliació de l'aeroport de Recife. Els atractius poden ser agrupats en:

  • Monuments històrics: el Recife Antic, el centre històric d'Olinda, el Forte Orange (fortalesa construïda pels holandesos en l'illa d'Itamaracá) entre d'altres.
  • Festes tradicionals: el Carnaval d'Olinda i Recife amb els seus blocs de frevo, i les Festas Juninas (celebració dels sants populars catòlics Al mes de juny) a la ciutat de Caruaru són les principals celebracions.

Història[modifica]

La principal colònia de sucre fou atacada per una flota holandesa de 67 vaixells, i 7.000 homes comandada per Hendrick Corneliszoon Loncq el febrer 1630.[1] Els colons de la Companyia Holandesa de les Índies Occidentals, governats per Theodor van Waerdenbuch vivien en setge constant, malgrat la presència a Recife de Maurice de Nassau com a governador. La Revolta lusobrasilenya contra el domini Holandès va acabar amb la pèrdua holandesa de les colònies brasileres el 1654[2] i els neerlandesos es van retirar formalment el 1661.

Referències[modifica]

  1. História do Brasil (en portuguès). F. Briguie, 1968, p.146. 
  2. Bethell, Leslie. Colonial Brazi (en anglès). Cambridge University Press, 1987, p.95. ISBN 0521349257. 

Enllaços externs[modifica]