Devolució de poders

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Estat de les Autonomies)
Jump to navigation Jump to search

Els dos extrems de l'organització constitucional de les competències administratives i governamentals dels Estats són el centralisme, en què el govern central o Estatal dirigeix les activitats regionals, i el federalisme, en què hi ha dos nivells de govern -un de central i un de regional- cap dels quals pot envair o usurpar els drets de l'altre. Una altra forma d'organització constitucional, intermèdia entre el federalisme i el centralisme amb el poder dividit o compartit, comuna als Estats europeus, és el govern basat en la devolució de poders o descentralització.

Diversos Estats europeus han aplicat aquesta forma de govern intern basada en la devolució de poders a les regions com ara el Regne Unit, Itàlia i Espanya, França i Bèlgica. Però el grau d'autonomia atorgada a les regions varia entre els Estats depenent del rang de les funcions que comparteixen amb el govern central. Bèlgica, per exemple, ja s'ha convertit en un Estat federat, en tot el sentit de la paraula, mentre que França, sovint continua sent classificada com a Estat unitari.

Una de les diferències entre un Estat federat i un Estat amb devolució de poders és l'atribució de l'autonomia: un Estat federat és constituït per un grup de regions plenament autònomes que van cedir algunes atribucions al poder central -com ara la defensa de l'Estat, l'administració dels afers exteriors i la representació unificada a nivell internacional. El poder del govern central és, per tant, limitat. Als Estats amb devolució de poders és el govern central mateix el que cedeix algunes atribucions -més limitades- a les regions que el constitueixen i, en principi, conserva el dret a revocar-les. Aquest és el cas del Regne Unit, Espanya i Itàlia, en què el poder del govern central és ampli, però no pas il·limitat. Si les atribucions de les regions són molt limitades i/o compartides amb el govern central, aquesta forma de devolució de poders es coneix com a regionalisme o descentralització funcional. En un Estat regional, les regions tenen un paper administratiu i no pas un paper governamental ample i el poder del govern central és il·limitat. Aquest és el cas de França i fins fa poc d'Itàlia.

Referències[modifica]