Estenedor

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Estenedor exterior

Un estenedor és un suport sobre el qual s'estén la roba acabada de rentar perquè s'eixugui.

L'estenedor és un estri senzill sobre el qual s'estén o se subjecta amb pinces la roba acabada de sortir de la rentadora perquè al contacte amb l'aire sec perdi la seva humitat.

Descripció[modifica]

Estenedor al costat d'una finestra

Tradicionalment, en països poc plujosos la roba s'ha tendit a l'exterior de les cases. En els habitatges unifamiliars amb jardí o pati no és estrany instal·lar a l'exterior jocs de cordes subjectes mitjançant estaques, arbres o altres suports. També hi ha estenedors metàl·lics fixos per posar a l'aire lliure. Allà s'estén tant la roba de llit com les peces de vestir perquè per efecte de l'aire i el vent acabin el seu procés d'assecat. En els pisos i cases amb menys espai a l'exterior, els estenedors es col·loquen al costat de la base de les finestres. Per raons estètiques i de preservació de la intimitat, s'usen amb aquesta finalitat les finestres interiors de l'edifici que miren al celobert en la part posterior de l'habitatge. No obstant això, en habitatges sense finestres interiors pot arribar a estendre la roba a la façana principal. L'extensió de l'ús d'assecadores a les llars han propiciat la disminució d'estenedors en els jardins o sota les finestres. A més, en algunes ciutats, comunitats i urbanitzacions està prohibit penjar la roba a l'exterior. No obstant això, els corrents ecologistes i la creixent conscienciació per l'estalvi d'energia estan portant a un ressorgiment de l'ús de l'estenedor a l'exterior.[1]

En alguns territoris, la pluja obliga a realitzar l'estesa de la roba a l'interior de les cases. Per a això s'utilitzen suports plegables sobre els quals s'estén la roba que vol eixugar-se. Habitualment, els estenedors consisteixen en una estructura rígida de metall travessada per cordes en què es pengen les peces subjectes amb pinces. Els estenedors tenen forma de cavallet amb potes en aspa plegables i es col·loquen en àrees lliures i poc transitades de l'habitatge com la pati o la cuina.

Estenedor de cordes extensibles

Per l'interior dels edificis, també hi ha aparells de cordes que poden instal·lar-se a qualsevol paret de l'habitatge. Les cordes estan enrotllades dins d'una caixa i s'estenen fins a enganxar en uns ganxos clavats a la paret oposada. Les cordes travessen per tant l'habitació de banda a banda de manera que només s'extreuen quan es necessita utilitzar-les. Després, tornen a la seva posició inicial per l'acció de ressorts situats dins de la caixa.

Història[modifica]

Estenent a l'exterior a finals del segle XIX

La col·locació de les peces a l'exterior dels habitatges tenia antigament un propòsit addicional. La roba de llit s'estenia amb intenció que mantingués i incrementar la seva blancor gràcies a la llum del sol. Un dels riscos certs que comportava estendre a l'exterior era que els lladres es van apoderar de la roba que penjava dels tendals. Els lladres especialitzat en roba roba blanca de llit i de vestir van arribar a rebre el sobrenom de lladres de neu .

Quan es tendia a l'interior, el normal era utilitzar un suport de fusta que es posava davant de la xemeneia per accelerar el procés d'assecat. El cavallet, era una estructura simple composta per dos o tres peces que disposaven de barres horitzontals per a donar suport a les peces i que estaven units entre si amb lona, corda sobre tires de cuir. Les fulles s'estenien per disposar la roba sobre elles i es plegaven quan no s'utilitzaven.

Està documentada també l'existència de cavallets més elegants i polits que es col·locaven en els dormitoris dels habitatges. Així apareix en els catàlegs dels fusters anglesos de finals del segle xviii i segle xix. Sembla que els nens les utilitzaven per jugar convertint-les en cases sota les quals refugiar-se.[2]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Estenedor Modifica l'enllaç a Wikidata