Esterculiàcies

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'ésser viuEsterculiàcies
Sterculiaceae
Firmiana-simplex-1.jpg
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreMalvales
FamíliaSterculiaceae
Adans.
Tipus taxonòmic Sterculia
Nomenclatura
Estatus de la nomenclatura Nomen conservandum
Modifica les dades a Wikidata

Esterculiàcia (Sterculiaceae) és una família de l'ordre de les malvals i present a les regions tropicals i subtropicals. Són arbres, lianes, i herbes amb flors hermafrodites o unisexuals, apètales i asèpales, pentàmeres, amb 2 verticils d'estams, els interns soldats i els externs transformats en estaminodis. Presenten fruits secs com càpsules o fol·licles (gèneres Sterculia i Cola), o bé carnosos. Hi ha moltes espècies conreades i amb gran importància econòmica com el cacau i les nous de cola.

Les Sterculiaceae havien estat prèviament reconegudes com una família clàssica per la majoria de sistemàtics incloent una setantena de gèneres. Actualment, però, aquesta família es considera obsoleta. Tradicionalment les Sterculiaceae, Malvaceae, Bombacaceae, i Tiliaceae comprenen el nucli de l'ordre Malvals del Sistema de cronquist i es dóna per suposat una relació estreta entre aquestes quatre famílies. Nombrosos estudis filogenètics han mostrat que aquestes famílies esmentades poden agrupar-se des del punt de vista cladístic en un únic clade i l'estatus actual de cada una d'aquestes famílies és força en dubte. L'APG II uneix Bombacaceae, Malvaceae sensu stricto, Sterculiaceae i Tiliaceae a un grup de Malvaceae més ampli (Malvaceae sensu lato).

Gèneres[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Whitlock, B. A., C. Bayer, and D. A. Baum. 2001. Phylogenetic Relationships and Floral Evolution of the Byttnerioideae ("Sterculiaceae" or Malvaceae s.l.) Based on Sequences of the Chloroplast Gene, ndhF. Systematic Botany 26: 420–437 (abstract online here).
  • Whitlock, B. A, C. Bayer, i D. A. Baum. 2001. Relacions Phylogenetic i Evolució Floral del Byttnerioideae ("Sterculiaceae" o Malvaceae s.l.) Basat en Seqüències del Gen de Cloroplast ndhF. Botany sistemàtic 26: 420-437 (extracte en línia aquí).
  • Wilkie, P., Clark, A., Pennington, R. T., Cheek, M., Bayer, C. & Wilcock, C. C. (2006).Phylogenetic Relationships within the Subfamily Sterculioideae (Malvaceae/Sterculiaceae-Sterculieae) Using the Chloroplast Gene ndhF. Systematic Botany 31(1):160-170.
  • Wilkie, Pàg., Clark, A, Pennington, R. T., Galta, M, Bayer, s. & Wilcock, s. s. (Utilitzant les Relacions 2006).Phylogenetic dins de la Subfamília Sterculioideae (Malvaceae/Sterculiaceae-Sterculieae) el Gen de Cloroplast ndhF. Botany sistemàtic 31(1):160-170.
  • Sterculiaceae in L. Watson and M.J. Dallwitz (1992 onwards) The families of flowering plants: descriptions.
  • Sterculiaceae en L. Watson i M.J. Dallwitz (1992 cap endavant) Les famílies de plantes de flor: descripcions.
  • Malvaceae/Sterculiaceae - Sterculieae at the Royal Botanic Garden Edinburgh