Esther y su mundo

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de llibreEsther y su mundo
(en) Patty's World
Tipus sèrie de còmics
Fitxa
Autor Purita Campos
Llengua anglès i castellà
Modifica les dades a Wikidata
Infotaula de publicacions periòdiquesEsther y su mundo
Tipus sèrie de còmics
Fitxa
Autor Purita Campos
Llengua anglès i castellà
Data de publicació 1971
Modifica les dades a Wikidata

Esther y su mundo en castellà o Patty's World com a títol original en anglès, és una sèrie d'historietes en format còmic que principalment van dirigides al públic femení.

Van ser creades l'any 1971 pel guionista britànic Philip Douglas (Southampton, 1923-1992) i il·lustrades per Purificación Sánchez Campos (Barcelona, 1937), coneguda com a Purita Campos. Esther y su mundo  és l’obra de Purita Campos que ha estat més reconeguda internacionalment.[1]

Autoria[modifica]

Purita Campos va crear gràficament les historietes de Patty’s World seguint els guions que escrivia Phillip Douglas que fou el que va plantejar i idear les historietes. Podríem dir que va ser el creador d’Esther.

Però Purita Campos va acabar sent tan creadora d'Esther com Phillip Douglas, ja que l'escriptor va valorar la identificació de l'autora amb el personatge i aviat es va anar incorporant a la historieta idees, suggeriments i projectes de la dibuixant. De manera que cada vegada Douglas va escriure les historietes d'Esther a la mesura de Purita Campos i aquesta es va convertir en la co-autora de la història.[1]

Història i trajectòria editorial[modifica]

L'any 1971 es va començar a crear i a dibuixar petites historietes setmanals de la sèrie Patty's World, que relataven la vida quotidiana d'una noia, per a la revista britànica Princess Tina. Aquestes historietes eren en blanc i negre.

L’editorial Bruguera l’any 1974 va començar a publicar aquesta sèrie a Espanya amb el títol genèric d’Esther y su mundo en el còmic Lily. Però molt aviat amb l’impacte que va provocar, es va reconèixer la importància de la protagonista i es va crear un còmic especialment per a les aventures d'Esther.

Durant els anys 80, com a conseqüència d’una crisi generalitzada, moltes revistes de còmics espanyoles van començar a desaparèixer, l’editorial Bruguera va tancar l’any 1986 però Esther i el seu món es va continuar publicant en una altra revista anomenada Pecosa, de l’editorial MC.

Purita Campos va seguir donant vida a Esther, creant noves aventures fins a l’any 1988 on l’editorial anglesa va tancar les portes i va deixar de publicar revistes de còmics, incloent les aventures d’Esther. Purita portava ja dibuixant a prop de tres mil pàgines d’Esther, però a partir d’aquí, la vida de la protagonista va quedar en suspens i aturada en el temps.

Ara, vint anys després, Edicions Glénat va iniciar l’edició de Las Nuevas Aventuras de Esther, que van ser creades i dibuixades per Purita Campos i escrites per Carlos Portela, i van demostrar que el còmic d’Esther encara interessava al públic femení. Com a conseqüència d'aquest èxit, Glénat va recuperar les històries clàssiques Esther y su Mundo.[1]

Argument[modifica]

Les historietes d'Esther i el seu món relaten la vida d'una noia anomenada Esther Lucas que viu en una petita ciutat d'Anglaterra. Les aventures que viu giren entorn de l'amor, de problemes amb els seus pares i enfrontaments amb alguna companya de classe. Aquest còmic tracta de temes molt propers de les adolescents, fet que fa que Esther Lucas la trobem tan propera.

Aquestes historietes reflecteixen el procés de la infància i joventut del personatge protagonista en la seva aventura a través de la pre-adolescència fins a la Esther adulta.

Personatges[modifica]

La família d'Esther[modifica]

[2]

Personatge Descripció
Esther Lucas És la protagonista d'aquesta història. Quan aquesta apareix per primer cop té 13 anys, però veiem com Esther va creixent i evolucionant al llarg de les historietes i en la col·lecció de Las Nuevas aventuras de Esther la protagonista té 40 anys. És una noia jove tímida, sensible i com qualsevol adolescent té complexos de si mateixa.
Bill Lucas És el pare d'Esther però quan comença la història, ja fa temps que és mort, encara que el seu record encara esta mol viu entre les seves filles.
Cathy Lucas, Cathy Parsons És la mare de Carol i Esther. Va enviudar quan Esther era molt petita i Carol una adolescent. Treballa molt dur dins i fora de casa per poder tirar endavant a la seva família.
Ted Parsons És una persona amb un gran cor, treballa com a sergent de la policia i es convertirà en el segon marit de Cathy Lucas, per tant el padrastre d'Esther i de Carol. Ted no és el típic padrastre que ignora les filles de la seva muller i s'implica des del principi en els assumptes de la família. Amb el temps es guanya la confiança d'Esther i es converteix en un segon pare per a ella.
Carol Lucas És la germana gran d'Esther i es porten cinc anys. Les dues germanes discuteixen molt sovint i moltes vegades les històries giren a l'entorn aquestes discussions. Però a part de les discussions s'estimen molt entre elles.
Laurita Parsons Laurita té tretze anys menys que Esther i és l'única filla del matrimoni de Cathy i Ted. Arriba a la història al segon llibre de les aventures d'Esther. Laurita estima molt a Esther, però a vegades Esther no està de molt bon humor amb ella ja que s’ha de quedar-se a casa tenint cura de Laurita en comptes d'anar a festes amb els seus amics.
Francis Lucas És l'àvia paterna d'Esther. És una dona amb un caràcter molt fort. No realitza un paper molt important i no la veurem fins al tercer capítol "Los apuros de Esther" quan després de patir una malaltia s'instal·la a casa dels Lucas/Parsons.
Eddy Lucas És el tiet patern d'Esther i apareix per primer cop al segon volum de les aventures d'Esther. És el germà bessó de Bill Lucas, el pare difunt d'Esther. Ningú està content amb ell perquè va ser l'ovella negra de la família, excepte Esther, que hi veu reflectit la imatge del seu pare.
Marga És el tipus de tieta que a tots ens agradaria tenir. És divertida, aventurera i amb una situació econòmica elevada. No està casada, però ni li falten pretendents.
Kerry És el marit de Carol, és un jove metge amb molta paciència. Li agrada molt la seva professió, on hi dedica moltes hores, cosa que a vegades a la seva muller no li agrada gens.

La família de Rita Mott[modifica]

Personatge Descripció
Rita Mott És la millor amiga d'Esther i juntes viuran moltes aventures. Encara que tinguin molta confiança entre elles, Rita amaga un gran secret: s’avergonyeix de la seva família, que no li presten atenció y que la seva casa no sigui com la d'Esther, neta i ordenada i amb un ambient bo. Probablement aquests complexes influeix en el seu caràcter extravertit i aventurer, que sempre busca l'efecte i el reconeixement dels altres.
Senyor Mott És el pare de Rita i originalment en l'edició espanyola de Bruguera, es va falsejar la relació parental d'aquest personatge i va ser transformat en l'oncle de Rita. El senyor Mott apareix per primer cop al quart capítol "Rita tiene novio" del segon llibre de les aventures d'Esther. És un home molt ocupat, que és el propietari o treballa com a mecànic o en un negoci similar. En l'edició de Glénat el senyor Mott ha tornat a ser el pare de Rita.
Senyora Mott És la mare de Rita, tampoc té un gran paper com el seu marit, però discuteix molt sovint amb la seva filla.

La família de Juanito Wowden[modifica]

Personatge Descripció
Juanito Wowden És el gran amor d'Esther. És un noi despreocupat, vital i egoista però amb un gran cor. La seva gran afició és el futbol. Encara que Esther sigui la fan número u de Juanito, quasi totes les dones joves de la sèrie, han estat enamorades en un moment donat d'aquest. Només Carol, la germana d'Esther no ha estat enamorada de Juanito.
Senyora Wowden És la mare de Juanito. Encara que sigui paralítica i vagi en cadira de rodes és una dona vital i optimista. La senyora Wowden estima molt a Esther i aquestes porten una molt bona relació. De fet, ella és la responsable en moltes ocasions que el seu fill és porti bé amb Esther.

Altres personatges[modifica]

Personatge Descripció
Doreen Snyder És la principal antagonista d'Esther. És una noia antipàtica que enveja molt a Esther i té un gran poder econòmic. Com Esther, Doreen sempre ha estat interessada per Juanito, i una de les trames principals giren entorn en els intents de Doreen per aconseguir ser la parella de Juanito i destruir els somnis i plans sentimental d'Esther. Doreen va aparèixer en la primera edició de la sèrie amb el nom de Dorotea, però segurament amb possibles equivocacions per part dels traductors dels anys 70 va aparèixer sota el nom de Cristina i de Lolita.
Noel Carter És un company de treball i el primer xicot de Carol. És un home atractiu, però la seva relació amb Carol només porta a discussions, petites reconciliacions i més discussions. Però manté una bona relació amb Esther, que valora la paciència que té amb la seva germana.
Miss Clark És la professora d'Esther.
Gary Prince Esther en un moment donat s'enamora de Gary Prince, un mag que el coneix en la funció benèfica de l'hospital. És un noi amable però que no aconsegueix substituir a Juanito.
Fenella Lord És una metgessa que treballa amb Kerry i sembla que té molt interès cap a ell. No sabem si de veritat l'estima o només vol causar enveja a Carol, la dona de Kerry. Sempre s'aprofita de la seva autoritat quan Esther està realitzant pràctiques a l'hospital.

Volums i capítols[modifica]

Esther y su mundo[modifica]

Primera part (17 volums en total) - Ediciones Glénat[modifica]

Volum 1[modifica]
 • Esther y su mundo
 • Esther y su nueva familia
 • Los apuros de Esther
Volum 2[modifica]
 • El primer beso de Esther
 • Llega Laurita
 • Nuevas amistades
 • (Historietas cortas)
  • El diario secreto de Esther
  • Mamá aprende a conducir
Volum 3[modifica]
 • ¡Flechazo!
 • La boda de Carol
 • Un huésped misterioso
Volum 4[modifica]
 • La tragedia de Rita
 • Viaje fin de curso
 • ¡Hombres... Hombres!
 • (Historietas cortas)
  • Vacaciones en España
  • Los prejuicios de Miss Jones
Volum 5[modifica]
 • ¿Dónde estás, Mamá?
 • Vacaciones en la Playa
 • ¡Ilusiones Rotas!!
Volum 6[modifica]
 • La visita del abuelo
 • ¡¡¡Amnesia!!!
 • Aspirante a enfermera
Volum 7[modifica]
 • Viajando por Europa.
 • Rita sueña con ser 'Miss'
 • Esther y sus pretendientes

Segona Part (7 volums en total) - Ediciones Glénat, Editores de Tebeos[modifica]

Volum 1[modifica]
 • Vuelta al pasado
 • Carol busca empleo
 • Falsa culpable
Volum 2[modifica]
 • Una mansión terrorífica
 • Rita, la buena cocinera
 • Concurso de belleza
Volum 3[modifica]
 • Fiesta benèfica
 • La divertida tía Marga
 • El anillo de compromiso
Volum 4[modifica]
 • El profesor Gold y su máquina adelgazante
 • El perro de los Baskerville
 • La fábrica de chocolate
Volum 5[modifica]
 • Esther sospechosa
 • El accidente de Ted
 • La fuga de Esther y Rita
Volum 6[modifica]
 • Cura de belleza
 • El diario secreto
 • El cachorro perdido
Volum 7[modifica]
 • La estrategia de Kerry
 • Rita la traidora

Referències[modifica]

 1. 1,0 1,1 1,2 Douglas, Phillip; Purita Campos. Esther y su mundo (en castellà). 1. 6a edició: Desembre 2010. Barcelona: Glénat, p. 3-5. ISBN 978-848357192-7. 
 2. Campos, Purita. Esther y su mundo (en castellà). 7. Barcelona: Editores de Tebeos, p. 66-68. ISBN 978-84-9947-575-2. 

Notes[modifica]

La col·lecció de Esther y su mundo no ha estat mai traduïda al català i és per això que s'han conservat els títols originals de l'edició espanyola d'Ediciones Glénat i Editores de Tebeos.

Falta indicar els capítols dels volums 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 i 17 de la primera part.

Enllaços externs[modifica]