Estimador centrat de mínima variància

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

En estadística un estimador centrat de mínima variància és aquell que té menor variància que qualsevol altre estimador centrat (o no esbiaixat) per tots els possibles valors del paràmetre.

Per als problemes estadístics pràctics, és important determinar si existeix aquest estimador, ja que, naturalment, s'evitarien procediments subòptims, mantenint constant la resta de les condicions. Això ha portat al desenvolupament substancial de la teoria estadística relacionada amb el problema de l'estimació òptima. Encara que la memòria particular de "òptim" aquí - que requereix que no hi hagi biaix i mesurar la "bondat" amb la variància - pot no ser sempre el que es vol per a qualsevol situació pràctica donada, és una on es troben els resultats útils i d'aplicació general.

Definició[modifica]

Considerem l'estimació basada en les dades d'una mostra d'algun membre de la família de les densitats , on és l'espai de paràmetres. Un estimador de és no esbiaixat (o centrat) de variància mínima si es compleix:

per a qualsevol altre estimador no esbiaixat

Si un estimador no esbiaixat de existeix, aleshores es pot provar que hi ha una Estimador centrat de mínima variància essencialment únic. Usant el Teorema de Rao-Blackwell també es pot provar que la determinació de l'Estimador centrat de mínima variància és simplement una qüestió de trobar un estadístic complet i suficient per a la família de paràmetres i condicionament qualsevol estimador imparcial sobre el mateix.

A més, pel teorema de Lehmann-Scheffé, un estimador centrat és una funció d'una completa, i l'estadístic suficient és l'estimador UMVUE.

Formalment, suposem és imparcial per a , i que és un estadístic suficient i complet per a la família de densitats. Llavors

és el MVUE per

Un cas anàleg bayesià és un estimador de Bayes, en particular amb error quadràtic mitjà mínim (MMSE).

Selecció de l'estimador[modifica]

Un estimador eficient no té per què existir, però si ho fa i si és imparcial, és el MVUE. Ja que l'error quadràtic mitjà (MSE) d'un estimador és δ

la MVUE minimitza MSE entre els estimadors no esbiaixats. En alguns casos, estimadors esbiaixats tenir menor MSE perquè tenen una variància més petita que ho fa qualsevol estimador centrat.

Exemple[modifica]

Considerem la possibilitat que les dades són una sola observació d'una distribució absolutament contínua a amb la densitat:

i desitgem trobar l'estimador de UMVU

En primer lloc, reconeixem que la densitat es pot escriure com

Què és una família exponencial amb estadístic suficient . De fet, aquesta és una família exponencial de rang complet, i per tant T és complet i suficient. Veure família exponencial per a una derivació que mostra

Per tant

Clarament és no esbiaixat, per la qual cosa l'estimador és UMVU

Aquest exemple il·lustra com una funció imparcial de l'estadístic suficient i complet és un estimador centrat de mínima variància.

Referències[modifica]

  • Keener, Robert W. Statistical Theory: Notes for a Course in Theoretical Statistics. Springer, 2006, p. 47–48, 57–58. 
  • Voinov V. G.,, Nikulin M.S.. Unbiased estimators and their applications, Vol.1: Univariate case. Kluwer Academic Publishers, 1993, p. 521p.