Estrella Lambda Boötis

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Una estrella Lambda Boötis és un tipus d'estrella peculiar que presenta una inusual baixa abundància dels elements pesants, particularment els del pic del ferro (crom, magnesi, ferro, cobalt i níquel) en les seves capes externes,[1] amb la clara excepció de carboni, nitrogen, oxigen i sofre. El seu tipus espectral està comprès entre B-tardà i F-primerenc.

La natura de les estrelles Lambda Boötis no és ben coneguda. Poden ser estrelles de Població I, o bé estrelles pre-seqüència principal o estrelles de la seqüència principal formades a partir d'un gas els àtoms metàl·lics del qual van ser absorbits per la pols interestel·lar. L'explicació més comuna és que el fenomen es deu a l'acreció per l'estrella de feble metal·licitat des d'un disc protoplanetari.[2]

És un grup particularment escàs, es pensa que com a màxim un 2% de les estrelles compreses dins el domini espectral rellevant són estrelles Lambda Boötis.[1]

El prototip d'aquesta classe és Lambda Bootis (λ Boo).[3] L'estrella Alpha Lyrae (Vega), de la constel·lació de la Lira, pertany a aquest tipus d'estrelles.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Ernst Paunzen «The λ Bootis stars». Zverko, J.; Ziznovsky, J.; Adelman, S.J.; Weiss, W.W., 2004. ISBN 0521850185.(anglès)
  2. Paunzen, E. & Reegen, P. «Analysing the Hipparcos epoch photometry of λ Bootis stars». Communications in Asteroseismology, 153, 2008. p. 49-53.(anglès)
  3. Lambda Bootis star (The Internet Encyclopedia of Science)