Estrella variable irregular

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

HR-diag-no-text-2.svg

Una estrella variable irregular és un tipus d'estrella variable en la qual les variacions de claror no mostren una periodicitat regular. Hi ha dos sub-tipus d'estrelles variables irregulars: variables irregulars eruptives i variables irregulars polsants.

Estrelles variables irregulars eruptives[modifica | modifica el codi]

Les variables irregulars eruptives es divideixen en tres categories.

  • El grup I es divideixen en dos sub-grups: IA (dels tipus espectrals O a l'A) i el IB (dels tipus espectrals F al fins a M).
  • Les anomenades variables IN (nebuloses irregulars), indígenes de les regions on es formen estrelles, poden variar moltes magnituds amb canvis ràpids des de més d'1 magnitud, en un període des d'1 fins a 10 dies, també es divideixen, segons el seu tipus espectral, en subgrups INA i INB, però amb l'addició d'un altre subgrup, INT, de l'estrella T Tauri, o INT(YY) degut a l'estrella YY Orionis.
  • La tercera categoria d'irregulars eruptives són les estrelles IS, que mostren unes ràpides variacions des de 0,5 a 1 magnitud en poques hores o dies, aquestes també es divideixen en els subgrups ISA i ISB.

Estrelles variables irregulars polsants[modifica | modifica el codi]

Les gegants o supergegants irregulars polsants, totes dels darrers tipus espectrals (K, M, C, o S), es classifiquen en L-LB les gegantes, i LC les supergegants. Pel fet que moltes d'aquestes són variables semi-regulars aquesta simplicitat necessita més estudi, i roman poc clara.[1]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Gerry Arlen Good. «Observing Variable Stars». Falta indicar la publicació. Springer Science, 2003. ISBN 1-85233-498-3.