Estret d'Isanotski

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaEstret d'Isanotski
TipusEstret Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Map
 54° 48′ N, 163° 24′ O / 54.8°N,163.4°O / 54.8; -163.4
El poble de False Pass, Alaska, a l'estret d'Isanotski

L'estret d'Isanotski és un estret que connecta el nord de Golf d'Alaska amb el mar de Bering, a l'estat dels Estats Units d' Alaska . Isanax (és a dir, el nom en Aleut per l'estret d'Isanotski actual) significa el buit, el forat, o la llàgrima en el llenguatge aleut que es va representar com Isanotski (o Issanakskie, Isanotskoi, Isanakh, etc.). al transliterar-lo del rus. L'estret apareix com Исанакъ el 1802 i Исаноцкый el 1844 en mapes russos.[1][2][3]

L'estret és utilitzat per la majoria de vaixells de menys de 200 peus (61 m) de longitud, quan viatgen entre el nord d'Alaska i els punts al sud-oest i sud-est d'Alaska i els "48 estats baixos". La ciutat de False Pass, Alaska està situada a l'estret d'Isanotski.[4]

Ikatan Bay en foreground, amb entrada a Isanotski Strait dins fons.

Geografia[modifica]

L'estret d'Isanotski i la badia d'Ikatan separen la península d'Alaska de l'illa Unimak, la primera de les illes Aleutianes.

L'estret d'Isanotski té la seva entrada al sud a l'extrem nord-oest de la badia d'Ikatan. Traders Cove, al costat oriental d'aquest estret a unes 7 milles per sobre de l'entrada de la badia d'Ikatan, és un bon ancoratge. Morzhovoi, una missió i poble nadiu, es troba al costat sud.

L'entrada nord, té forts corrents de marees, que es veuen afectats pels forts vents del nord o del sud. Hi ha un altiplà molt extens o plana, a la part més septentrional i més àmplia de l'estret, que s'estén cap a l'est del camí del canal i cap al sud de la sortida al mar de Bering. Just a fora d'aquesta sortida, a una distància entre 1-2 milles (1.6-3.2 km), hi ha una línia de bancs, amb trencament, que s'estenen des del punt nord-est de l'illa Unimak en direcció nord-est de 5-6 milles (8,0 -9,7 km) paral·lel a la costa.[5]

La pujada mitjana de la marea a Ikatan Bay és de 4,5 peus. A l'angosta part meridional de l'estret d'Isanotski, els corrents de les marees tenen una velocitat de 7 a 9 milles o més, i es diu que pràcticament el corrent canvia de sentit al voltant de tres hores després de l'aigua alta o baixa a Ikatan Bay.[6]

Història[modifica]

Aquest estret va ser usat per a un pas segur durant milers d'anys pels nadius Aleut i després pels russos durant la colonització de la zona de l'Amèrica russa.

A la dècada de 1900, va ser utilitzat per embarcacions lleugeres construïdes als ports de Puget Sound per al servei del riu Yukon, servint de pas als ports de Puget Sound a St. Michael. Va ser el camí pràctic perquè aquests vaixells passessin pels passatges de l'interior del sud-est d'Alaska, travessessin el Cross Sound i giressin al voltant de les illes de la península d'Alaska, a través de l'estret d'Isanotski o el Pas d'Unimak. L'estret d'Isanotski era preferible al Pas d'Unimak per als vaixells fluvials, ja que era més proper i tenia molts ancoratges protegits i llocs on es podia obtenir aigua dolça.

Referències[modifica]

  1. Vilbrekht, A.: Karta morskikh otkrytīi Rosīiskimi moreplavateliami na Tikhom i Ledovitom moriakh, 1802, Norris Peter Co., Washington, D.C., 1898, L.C.
  2. Karta Ledovitago moria i Vostochnago okeana, Hydrographic Department, St. Petersburg?, 1844, L.C.
  3. Baker, Marcus: Geographic Dictionary of Alaska, United States Geological Survey, Bulletin No. 299, Series F, Geography 52, Second Edition, USGPO, Washington, 1906
  4. U.S. Coast and Geodetic Survey; Jarvis, D. H. Alaska: Coast Pilot Notes on the Fox Islands Passes, Unalaska Bay, Bering Sea, and Arctic Ocean as Far as Point Barrow. Public domain. U.S. Government Printing Office, 1900, p. 14–. 
  5. U.S. Coast and Geodetic Survey; Jarvis, D. H. Alaska: Coast Pilot Notes on the Fox Islands Passes, Unalaska Bay, Bering Sea, and Arctic Ocean as Far as Point Barrow. Public domain. U.S. Government Printing Office, 1900, p. 14–. 
  6. U.S. Coast and Geodetic Survey; Graves, Herbert Cornelius United States Coast Pilot: Alaska. Part II. Yakutat Bay to Arctic Ocean. Public domain. U.S. Government Printing Office, 1916, p. 191–. 
  • Aquest article incorpora el text d'una publicació ara en el domini públic : US Coast and Geodetic Survey, i DH Jarvis, "Alaska: Coast Pilot Notes sobre els passos de les illes Fox, la badia d'Unalaska, el mar de Bering i l'oceà Àrtic, fins a Point Barrow". 1900)
  • Aquest article incorpora text d'una publicació ara en el domini públic : US Coast & Geodetic Survey i HC Graves, "United States Coast Pilot: Alaska. Part II. Yakutat Bay a l'Oceà Àrtic" (1916)

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Estret d'Isanotski