Estudio 1

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de sèrie de televisióEstudio 1
Gènereteatre
PaísEspanya Espanya
Llengua original(castellà)
Canal originalRTVE
Primer episodi6 d'octubre de 1965
Últim episodi1984
Més informació
IMDB: tt0415421 TMDB.org: 217620 Modifica el valor a Wikidata

Estudio 1 va ser un programa dramàtic produït per Televisió Espanyola, que va començar a emetre's el 6 d'octubre de 1965 fins a 1984 i que consistia en la representació televisada d'una obra de teatre.

Lope de Vega
Calderón de la Barca
Enrique Jardiel Poncela

Història[modifica]

El programa neix en plena època daurada dels espais dramàtics en Televisió Espanyola, fenomen no exclusiu d'Espanya sinó compartit per altres televisions públiques europees. Coetani d' Estudio 1 i sota la mateixa premissa, es van emetre Au théâtre ce soir (1966-1985) en la TF1 francesa i Play of the Month (1965-1983) en la BBC britànica. En aquells anys la programació de la cadena espanyola estava gairebé copada per espais de producció pròpia, en la qual els programes teatrals ocupaven un lloc privilegiat. S'emetien entre una i dues representacions diàries (en horari de mitja tarda i nocturn, respectivament), la majoria de les vegades en rigorós directe, en sèries com Novela, Teatro de familia, Gran Teatro, Estudio 3...[1]

Estudio 1, que pren el seu títol del lloc on es gravava, l'estudi de Prado del Rey,[2] va venir a ocupar el buit que deixava Primera fila, el seu immediat predecessor, com l'espai dramàtic per antonomàsia de la cadena, en horari de màxima audiència.[3] La seva primera representació va ser l'obra La rosa de los vientos, amb interpretació de Fernando Delgado, María Massip i María José Valero.

Estudio 1 es va convertir al programa dramàtic per antonomàsia i es va mantenir 20 anys en pantalla, de forma gairebé ininterrompuda. El prestigi aconseguit per aquest espai, considerat com un dels puntals de la història de la TV a Espanya, ha desdibuixat el record d'altres programes coetanis que no van tenir ni la seva longevitat ni la seva reputació. La qualitat de les obres escollides, les excel·lents interpretacions i les impecables realitzacions han convertit a Espanya l'expressió Estudio 1 en sinònim de teatre en televisió.[4]

Després d'una interrupció de quinze anys, Estudio 1 va tornar a emetre's a partir de 25 de gener de 2000, amb Yo estuve aquí antes, de J.B. Priestley, dirigida per Gustavo Pérez Puig i interpretada per José Sancho i Ana Duato. No obstant això, els canvis en els gustos de l'audiència impedeixen una periodicitat setmanal. Des d'aquest any, el teatre a Televisió espanyola, amb entre dues i tres representacions anuals, s'emet sota el rètol, de nou, d'Estudio 1.

Autors representats[modifica]

Durant els seus anys d'emissió, s'han representat obres de, entre altres:

Actors[modifica]

Estudio 1 ha comptat amb un excel·lent planter d'actors i pel plató del programa han desfilat, en un moment o un altre, els millors intèrprets de l'escena espanyola.

Fernando Delgado
Manuel Galiana
Agustín González
Julia Gutiérrez Caba
Marisa Paredes
Jesús Puente
Tina Sáinz

Els més assidus van ser Ana María Vidal, Fernando Delgado, José Bódalo, Luisa Sala i Pablo Sanz.

També van intervenir en les diferents obres emeses:

Realitzadors[modifica]

Al llarg dels anys, les obres de teatre escenificades han estat dirigides per alguns dels realitzadors televisió més importants d'Espanya, entre els quals figuren Pilar Miró, Gustavo Pérez Puig, Fernando García de la Vega, Alberto González Vergel, Pedro Amalio López, Juan Guerrero Zamora, Alfredo Castellón i Cayetano Luca de Tena.

Obres representades[modifica]

Entre les més de 400 obres representades a Estudio 1, figuren:

Premio[modifica]

En 1967 Estudio 1 va rebre el Premi Ondas al Millor programa dramàtic. A més, molts dels intèrprets han estat també guardonats durant dues dècades per una o diverses de les obres en les quals participaren:

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]