Ethel i Julius Rosenberg

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 18:11, 9 març 2016 amb l'última edició de Langtoolbot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Ethel i Julius Rosenberg.

 

Ethel Greenglass Rosenberg (Nova York, 28 de setembre de 1915[1] - 19 de juny de 1953) i Julius Rosenberg (Nova York, 12 de maig de 1918[1] - 19 de juny de 1953) eren un matrimoni dels Estats Units d'Amèrica que van ser executats a la cadira elèctrica acusats d'espionatge. Va ser la primera execució per espionatge de civils en la història dels Estats Units. 

Nascuts en el si de família jueva, Julius Rosenberg era enginyer elèctric graduat en 1939,[1] mentre la seva esposa Ethel era aspirant a actriu i cantant.[1] Ambdós van formar part de la Young Communist League, les joventuts del Partit Comunista dels Estats Units

L'origen del judici i execució d'aquest matrimoni cal buscar-ho en les filtracions de secrets nuclears esdevingudes tant en el centre d'investigació nuclear de Los Alamos com en la Universitat de Berkeley, on existia un important sector simpatitzant de l'esquerra, especialment entre els científics. Un antic maquinista del centre supersecret de Los Alamos, el sergent David Greenglass, germà de Ethel, va confessar haver passat secrets als soviètics i va acusar així mateix a la seva germana i a l'espòs d'aquesta, confessió que va conduir directament cap al matrimoni Rosenberg, que va ser detingut, acusat i jutjat per espionatge. 

Encara avui, es considera que el judici al fet que ambdós es van veure sotmesos va distar molt d'haver estat just. Certes o no les acusacions d'espionatge, ambdós van ser executats en virtut de la Llei d'Espionatge de 1917, que dictava pena de mort per a aquest tipus de delictes en temps de guerra, si bé en el moment d'haver-se comès el suposat espionatge, Estats Units no estava en guerra amb la Unió Soviètica. En comparar aquest cas amb uns altres de la mateixa índole, resolts amb penes molt més lleus malgrat existir proves més concloents, com el cas de Klaus Fuchs, condemnat a 14 anys de presó després d'haver espiat als Estats Units en favor de la Unió Soviètica, s'observa un major greuge, impulsat per l'ambient anti-comunista i la por imperant en la societat nord-americana a un imminent enfrontament amb la Unió Soviètica el que hauria originat el «Mccarthisme». Cal considerar que en aquesta època es vivia la Guerra de Corea (25 de juny de 1950 al 27 de juliol de 1953). Este era un conflicte entre Corea del Nord (comunista) i Corea del Sud (capitalista), però alhora era una guerra no oficial entre Estats Units i la Unió Soviètica, coneguda com a Guerra Freda. És per això que, en el judici, es va acusar al matrimoni Rosenberg d'haver revelat els secrets de la bomba atòmica als soviètics, donant lloc suposadament a l'equilibri nuclear amb els soviètics i se'ls va fer responsables de les nombroses baixes nord-americanes durant la Guerra de Corea. 

Ambdós van anar finalment executats en la cadira elèctrica el 19 de juny de 1953, i, d'acord amb les cròniques del cas, encara que Julius va morir a la primera descàrrega, la seva esposa Ethel, malgrat ser una dona més petita i suposadament fràgil, va resistir fins a tres descàrregues elèctriques abans de morir, fet del que es va responsabilitzar al disseny de la cadira, construïda per a una persona de major envergadura i que els seus elèctrodes pel que sembla no s'ajustaven «adequadament» al cos de la dona. 

Anys després, en 1966, David Greenglass, germà de Ethel, qui va passar 10 anys a la presó i que havia estat sentenciat a sol 15 anys de condemna per la seva confessió i col·laboració, va manifestar haver acusat falsament a la seva germana i cunyat sota les amenaces del FBI. En les memòries de Nikita Khrusxov, publicades pòstumament en 1990, l'ex primer ministre soviètic lloa al matrimoni Rosenberg pel seu "molt significativa ajuda a accelerar la producció de la nostra bomba atòmica", però els analistes creuen que la validesa de la seva aportació no va poder ser tan important. En 1995, després de finalitzada la Guerra Freda, diverses investigacions del FBI i dels serveis d'intel·ligència nord-americans, integrades en el «Projecte Venona», semblen haver trobat proves que Julius Rosenberg treballava per als serveis d'espionatge soviètics, però no així la seva esposa Ethel. Aquest lamentable fet va evidenciar que al país es perseguien a tots aquells que tenien indicis de simpatitzar amb l'esquerra i el comunisme, argumentant la defensa nacional i la lluita contra l'espionatge, arribant a posar en dubte la llibertat de pensament.

Referències

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ethel i Julius Rosenberg