Euclorina

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de mineralEuchlorine
Fórmula química KNaCu3O(SO4)3
Localitat tipus Vesuvi, Província de Nàpols, Campània, Itàlia
Classificació
Categoria sulfats
Nickel-Strunz 10a ed. 7.BC.30
Nickel-Strunz 9a ed. 7.BC.30
Nickel-Strunz 8a ed. VI/B.06
Dana 30.3.1.1
Heys 25.2.16
Propietats
Sistema cristal·lí monoclínic
Color verd maragda-verd; verd maragda-verd a la llum transmesa
Exfoliació imperfecta/regular - observada en dues direccions no especificades
Propietats òptiques biaxial (+)
Índex de refracció nα = 1,580 nβ = 1,605 nγ = 1,644
Birefringència δ = 0,064
Pleocroisme visible
Dispersió òptica r < v
Més informació
Estatus IMA mineral heretat (G)
Referències [1]
Modifica les dades a Wikidata

L'euclorina és un mineral de la classe dels sulfats. El seu nom prové del grec εΰχλωρος, "verd pàl·lid", en al·lusió al seu color.

Característiques[modifica]

L'euclorina és un sulfat de fórmula química KNaCu3O(SO4)3. Cristal·litza en el sistema monoclínic en forma de cristalls, tabulars en {001}, ambcontorn rectangular, de fins a 2 mm; normalment apareix en forma d'incrustació.[2] Està estructuralment relacionada amb la fedotovita i la puninita.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, l'euclorina pertany a "07.BC: sulfats (selenats, etc.), amb anions addicionals, sense H2O, amb cations de mida mitjana i gran", juntament amb els minerals següents: d'ansita, alunita, amonioalunita, amoniojarosita, argentojarosita, beaverita-(Cu), dorallcharita, huangita, hidroniojarosita, jarosita, natroalunita-2c, natroalunita, natrojarosita, osarizawaïta, plumbojarosita, schlossmacherita, walthierita, beaverita-(Zn), ye'elimita, atlasovita, nabokoïta, clorotionita, fedotovita, kamchatkita, piypita, klyuchevskita, alumoklyuchevskita, caledonita, wherryita, mammothita, linarita, schmiederita, munakataïta, chenita, krivovichevita i anhidrocainita.

Formació i jaciments[modifica]

L'euclorina apareix en forma de sublimats al voltant de les fumaroles volcàniques.[2] Va ser descoberta al Vesuvi (Província de Nàpols, Campània, Itàlia). També ha estat descrita al volcà Izalco (Departament de Sonsonate, El Salvador) i en múltiples indrets del Tolbàtxik (Província de Kamtxatka, Rússia).[1]

Sol trobar-se associada a altres minerals com: dolerofanita, eriocalcita, calcocianita, melanotal·lita (Vesuvi, Itàlia); stoiberita, fingerita, ziesita, thenardita, mcbirneyita (volcà Izalco, El Salvador); eriocalcita, melanotal·lita, fedotovita, vergasovaïta, calcocianita, dolerofanita, tenorita, anglesita cúprica i or (volcà Tolbàtxik, Rússia).

Grup de l'euclorina[modifica]

És possible que formi un grup, el grup de l'euclorina, juntament amb la puninita. En aquest grup el paràmetre de cel·la unitat a és molt sensible a la ràtio Na/K.[1]

Espècie Fórmula
Euclorina KNaCu3O(SO4)3
Puninita Na2Cu3O(SO4)3

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Euchlorine» (en anglès). Mindat. [Consulta: 7 juliol 2017].
  2. 2,0 2,1 «Euchlorine» (en anglès). Handbook of Mineralogy. [Consulta: 7 juliol 2017].