Ievdokia Stréixneva

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Eudòxia Lukianowna Streschnewa)
Infotaula de personaIevdokia Stréixneva

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1608 Modifica el valor a Wikidata
Meščovsk Modifica el valor a Wikidata
Mort18 agost 1645 (Julià) Modifica el valor a Wikidata (36/37 anys)
Moscou Modifica el valor a Wikidata
SepulturaAscension Convent (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia ortodoxa Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaStreshnevy (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
CònjugeMiquel I de Rússia (1626–) Modifica el valor a Wikidata
FillsIrina Mikhàilovna Romanov, Vassili Mikhàilovitx Romànov, Sofia Mikhàilovna Romànov, Pelàgia Mikhàilovna Romànov, Eudòxia Mikhàilovna Romànov, Tatiana Mikhàilovna Romanov, Aleix de Rússia, Ivan Mikhàilovitx Romànov, Anna Mikhàilovna Romànov, Marta Mikhàilovna Romànov Modifica el valor a Wikidata
ParesLukyan Streshnev (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata  i Anna Yushkova (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Ievdokia Lukiànovna Stréixneva (en rus: Евдоки́я Лукья́новна Стре́шнева) va néixer l'any 1608 i va morir a Moscou el 18 d'agost de 1645. Era una noble russa que esdevingué tsarina en casar-se amb Miquel I de Rússia, el primer tsar de la Dinastia Romànov. Era filla de Lukian Stréixnev (1582-1650) i Anna Konstantínovna (1584-?).

Ievdoquia va haver de suportar moments molt difícils a la cort imperial russa. Va viure sempre sota la rígida autoritat de la seva sogra Ksénia Xestova, que tenia una poderosa influència i era present en totes les decisions de la Cort. A més totes dues compartien el confessor i el secretari, i va ser la seva sogra qui escollí els tutors dels seus fills. De fet, Ievdoquia tenia ben poca influència sobre el seu marit.

Matrimoni i fills[modifica]

El 5 de febrer de 1626 es va casar a Moscou amb Miquel I de Rússia (1596-1645), fill de Fiódor Nikítitx Romànov (1553-1633) i Ksénia Xestova (1565-1631). El matrimoni va tenir deu fills:

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ievdokia Stréixneva