Eugénio Tavares

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaEugénio Tavares

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement18 octubre 1867 Modifica el valor a Wikidata
illa Brava Modifica el valor a Wikidata
Mort1r juny 1930 Modifica el valor a Wikidata (62 anys)
Nova Sintra Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatPortugal Portugal
Activitat
Camp de treballFicció literària, periodisme i música Modifica el valor a Wikidata
OcupacióPeriodista i escriptor
GènerePoesia
LlenguaPortuguès, crioll de Brava

Eugénio de Paula Tavares (Illa Brava, 18 d'octubre de 1867Nova Sintra 1 de juny de 1930), va ser un periodista, escriptor i poeta cap-verdià, un dels principals autors en crioll capverdià. És conegut pels seus poemes musicats (morna) escrits en crioll de Brava. Una plaça de Nova Sintra té el seu nom i hi ha una estàtua, i la seva casa és ara un museu.

Mornas, Luanda, 1969

Biografia[modifica]

No tenia titulació escolar, com José Lopes, un altre poeta Capverdià, era un autodidacta. Després d'estar un temps a Mindelo va treballar per a la Hisenda Pública de Tarrafal, on hi va descobrir la parla vernacla de l'illa de Santiago. De retorn a Brava en 1890 com a administrador d'Hisenda, ja era força coneixedor de la realitat de Cap Verd. Allí es va casar i començà a publicar poemes demanant justícia i dignitat per a Cap Verd al governador Serpa Pinto. Entre 1890 i 1900 Eugénio Tavares és el "delfim" de Cap Verd. El 1929 va col·laborar en diversos articles en la Revista de Espiritismo, òrgan de la Federació Espírita Portuguesa. De la seva ploma van sortir vigorosos articles de propaganda neoespiritualista.

Museu de Tavares a Nova Sintra

El seu poema poema Mal de amor es pot trobar al CD Poesia de Cabo Verde e Sete Poemas de Sebastião da Gama d'Afonso Dias[1] El poema 'morna aguada va ser reproduït en un bitllet d'escut capverdià el 1999.

Obres[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Objectos do quotidiano de Cabo Verde mostram-se em Lisboa na "Casa Fernando Pessoa"». A Semana, 25-06-2007. Arxivat de l'original el 3 de febrer 2016. [Consulta: 9 juny 2016].

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • VASCONCELOS, Manuela. Grandes Vultos do Movimento Espírita Português.
  • Eugénio Tavares: viagens, tormentas, cartas e postais (recolha, organização e notas biográficas de Félix Monteiro; preface by Manuela Ernestina Monteiro), Instituto de Promoção Cultural, Praia, p. 338

Enllaços externs[modifica]