Eugeneodòntides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Eugeneodontida)
Infotaula d'ésser viuEugeneodòntides
Eugeneodontida Modifica el valor a Wikidata

Helicoprion bessonowi Modifica el valor a Wikidata
Període
Estat de conservació
Fòssil
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
SubregneEumetazoa
FílumChordata
ClasseChondrichthyes
OrdreEugeneodontida Modifica el valor a Wikidata
Zangerl, 1981
Nomenclatura
Sinònims
Eugeneodontiformes

Els eugeneodontiformes (Eugeneodontiformes) són un ordre extint i poc conegut d'uns peixos cartilaginosos.[1] amb una estranya espiral de dents en la símfisi de la mandíbula inferior, i aletes pectorals reforçades per llargs radials. El palatoquadrat es va fondre al crani o es va reduir. Actualment s'ha determinat que estan dins dels holocèfals, i que els seus parents més propers és el peix rata.[2]

El significat del nom « Eugeneodont» significa «veritable origen de les dents», que prové de l'antic grec εὖ (eu, bo / veritable) + γένος (guénos, raça / tipus / origen) + ὀδούς (odoús, dent).

Els membres dels eugeneodontiformes es classifiquen en diferents famílies. Els membres més ben conservats que s'han descobert són normalment ubicats dins de les famílies Helicoprionidae («serres espirals»), i Edestidae («els que devoren»). Els primers que contenen els gèneres Helicoprion, Sarcoprion i Parahelicoprion, i l'Edestidae conté els gèneres Edestus, Listracanthus i Metaxyacanthus.

Es creu que tots els eugeneodonts són per força carnívors, i cada gènere tenia comportaments d'alimentació especialitzats, intervals de territori i preses específiques. D'aquests animals només es coneixen fragments de l'esquelet, el que reflecteix el fet que tenia molt poc cartílag calcificat.

Taxonomia[modifica]

Galeria d'imatges[modifica]

Referències[modifica]

  1. «The Paleobiology Database - Eugeneodontiformes». Arxivat de l'original el 2008-04-30. [Consulta: 6 maig 2018].
  2. Tapanila, L. ;Pruitt, J. ;Pradel ,A. ;Wilga ,C. ;Ramsay ,J. ;Schlader ,R. ;Didier ,D. «Jaws for a spiral-tooth whorl: CT images reveal novel adaptation and phylogeny in fossil Helicoprion». Biology Letters, 9.2, 2013. DOI: 10.1098/rsbl.2013.0057. PMC: 3639784. PMID: 23445952.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Eugeneodòntides