Eugenia Sacerdote de Lustig

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaEugenia Sacerdote de Lustig

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement9 novembre 1910 Modifica el valor a Wikidata
Torí (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mort27 novembre 2011 Modifica el valor a Wikidata (101 anys)
Buenos Aires (Argentina) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatItàlia Itàlia - Argentina Argentina
FormacióUniversitat de Torí Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómetge, escriptora
OcupadorUniversitat de Buenos Aires Modifica el valor a Wikidata
Interessada enPoliomielitis Modifica el valor a Wikidata
Família
ParentsRita Levi-Montalcini (cosina germana)
Paola Levi Montalcini () Modifica el valor a Wikidata

Eugenia Sacerdote de Lustig (Torí, 9 de novembre de 1910 - Buenos Aires, 27 de novembre de 2011) fou una metgessa italo-argentina.[1] Va ser la primera a provar la vacuna poliomielítica a l'Argentina. Sacerdote va publicar més de 180 estudis.

Carrera científica[modifica]

El 1929 va iniciar els estudis de medicina a Itàlia el 1929, època en la qual les dones encara no cursaven aquesta carrera. Al costat de la seva cosina-germana Rita Levi-Montalcini va ser una de les quatre dones que ho van fer. Durant la carrera va trobar-se amb entrebancs, però així i tot, va ser seleccionada juntament amb tres persones més com a ajudant del professor Giuseppe Levi de la càtedra d'histologia a la Universitat de Torí. La presa de poder del feixisme la va conduir el 1939 a emigrar amb el seu marit i la seva filla a l'Argentina. A la càtedra d'Histologia de la Universitat de Buenos Aires va començar a utilitzar el cultiu de cèl·lules vives in vitro, una tècnica que permet l'estudi de diferents tipus de virus i tumors.[2]

En produir-se l'epidèmia de poliomelitis va ser enviada per l'Organització Mundial de la Salut als Estats Units per interioritzar-se sobre el treball del professor Jonas Salk. Quan va retornar a l'Argentina, es va inocular en públic i va fer el mateix amb els seus fills per convèncer a la població dels beneficis de la vacuna contra la poliomielitis.[2]

Des de 1989 també va investigar sobre l'acció dels radicals lliures i l'estrès oxidatiu en pacients vius d'Alzheimer, demència vascular i Parkinson, ampliant els coneixements bàsics de les malalties neurològiques.

Va ser investigadora del CONICET i cap de Virologia de l'Institut Malbrán. Va estudiar durant més de 40 anys les cèl·lules tumorals a l'Institut d'Oncologia Ángel H. Roffo. Va ser treballant en el laboratori ben entrats els 80 anys fins que la ceguesa li va impedir continuar la seva tasca d'investigació.[2]

La suma de comunicacions de les investigacions d'Eugenia Sacerdote de Lustig a l'Institut d'Oncologia Ángel H. Roffo, a l'Institut Malbrán i al CONICET va superar les 180 publicacions científiques.[2]

Premis obtinguts[modifica]

  • 1967 - Premi "Dona de l'Any de Ciències".
  • 1977 - Premi A. Noceti i A. Tiscornia de l'Acadèmia Nacional de Medicina Argentina.
  • 1978 - Premi Benjamín Ceriani per la Societat de Cirurgia Toràcica.
  • 1979 - Premi atorgat per la Societat de Citologia.
  • 1983 - Diploma al Mèrit en Genètica i Citologia de la Fundació Konex.
  • 1984 - Premi Baró atorgat pel LALCEC.
  • 1988 - Premi Alicia Moreau de Justo.
  • 1991 - Premi José Manuel Estrada atorgat per l'arquebisbat de Buenos Aires.
  • 1991 - Premio Trèvol de Plata pel Rotary International.
  • 1992 - Premi Hipòcrates a la Medicina atorgat per l'Acadèmia Nacional de Medicina Argentina.
  • 1994 - Premi Anual QUALITAS Professor Doctor Braulio A. Moyano. Tema: Alteracions cerebrals en la tercera edat. Treball: Diagnóstico y marcadores periféricos en demencias tipo Alzheimer y vascular. Superóxido dismutasa en pacientes y familiares Atorgat per Qualitas Mèdica i l'Acadèmia Nacional de Medicina Argentina.
  • 2001 - Premi Anual QUALITAS Prof. Dr. Osvaldo Fustinoni. Tema: Avenços en geriatria. Treball: Nuevos aportes en neurogeriatría - El impacto de los años - Valoración de la marcha/equilibrio y del estrés oxidativo asociados a patologías neurológicas en la edad avanzada. Atorgat per Qualitas Mèdica i l'Acadèmia Nacional de Medicina Argentina.
  • 2003 - Menció especial en Ciència i Tecnologia de la Fundació Konex.
  • 2004 - "Ciutadana il·lustre de la Ciutat de Buenos Aires", atorgada pel Govern de la Ciutat de Buenos Aires.
  • 2011 - "Medalla Commemorativa del* 2011 - "Medalla Conmemorativa del Bicentenario de la Revolución de Mayo 1810-2010", otorgada por el Senado de la Nación Argentina, por su trayectoria científica. Bicentenari de la Revolució de Maig 1810-2010", atorgada pel Senat de la Nació Argentina, per la seva trajectòria científica.

Referències[modifica]

  1. «A los 101 años, murió la doctora Sacerdote de Lustig». Diario La Nación. Arxivat de l'original el 2020-09-01. [Consulta: 29 novembre 2011].
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 A los 101 años, murió la doctora Sacerdote de Lustig Arxivat 2020-09-01 a Wayback Machine. Diario La Nación (Argentina), 29/11/2011.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Eugenia Sacerdote de Lustig