Eumòlpides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióEumòlpides
Dades
Tipusdinastia Modifica el valor a Wikidata

Eumòlpides és el nom d'una dinastia familiar de sacerdots de l'Àtica, la més distingida i venerada de totes les dinasties sacerdotals gregues. Estaven dedicats al culte de Demèter a Atenes i Eleusis i deien ser descendents del bard traci Eumolpos, llegendari introductor dels misteris d'Eleusis a l'Àtica.[1]

Un membre de la dinastia, com a hierofanta dirigia les celebracions dels misteris d'Eleusis i el seu aspecte exterior tenia diverses particularitats que permetien identificar-lo (els pels, una diadema, roba de porpra). El membre de la família que arribava a hierofanta no es podia casar. La resta dels membres de la família no consta que tinguessin cap funció especial encara que prenien part a la celebració dels misteris o Eleusínia.

Els eumòlpides tenien poders judicials per qüestions religioses; la llei que aplicaven no estava escrita i cada eumòlpida tenia el dret d'interpretar-la.[2]

Referències[modifica]

  1. Redondo Sánchez, Jordi. Introducció a la religió i la mitologia gregues. València: Universitat de València, 2011. ISBN 9788437086880. 
  2. Lísies; Petit, Joan (trad.). Discursos (en grec antic, català). vol. I: Sobre la mort d'Eratòstenes. Discurs fúnebre. Contra Simó. Per ferida amb premeditació. Barcelona: Fundació Bernat Metge, 1929. ISBN 9788472259799.