Euràsia

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Per a altres significats sobre el superestat de la novel·la 1984 de George Orwell, vegeu «Euràsia (1984)».
La Terra des de l'espai, amb una part d'Euràsia i d'Àfrica

Euràsia és la massa continental terrestre composta per Europa i Àsia. Situada majoritàriament als hemisferis est i nord, Euràsia es pot considerar un supercontinent que comprèn els continents europeu i asiàtic, una part del supercontinent d'Àfrica-Euràsia o, simplement, un continent. En tectònica de plaques, la placa eurasiàtica inclou Europa i la major part d'Àsia, però no el subcontinent indi, el subcontinent aràbic i l'àrea a l'est de la serralada dels Txerski, a Sakhà. El terme Euràsia també s'utilitza en política internacional com una manera neutral de referir-se a organitzacions o a afers relatius als estats sorgits de la desintegració de l'antiga Unió Soviètica.

Els europeus, que no eren conscients de l'abast real d'Euràsia, tradicionalment han considerat Europa i Àsia com a continents separats, amb la línia divisòria al llarg de la mar Egea, els Dardanels, el Bòsfor, la mar Negra, el Caucas, la mar Càspia, el riu Ural i les muntanyes dels Urals, i aquesta terminologia s'ha estès arreu del món, tot i que Àsia conté múltiples regions i cultures tan extenses i poblades com Europa mateix, i tan diferents i separades geogràficament les unes de les altres com ho estan d'Europa.

Euràsia ha tingut un paper primordial en la història del món, ja que les seves civilitzacions han tingut una influència decisiva a la resta del món, i fins i tot els animals i les plantes procedents d'Euràsia s'han estès arreu per la seva adaptabilitat a diversos climes i latituds.

La ruta de la Seda simbolitza l'intercanvi comercial i cultural entre les cultures eurasiàtiques al llarg de la història i ha esdevingut un referent com més va més popular. Les dècades recents han vist aparèixer els estudis de la història eurasiàtica, que estableixen lligams genètics, culturals i lingüístics entre les cultures europees i asiàtiques de l'antigor, que durant segles s'han vist com totalment diferents.

Altres usos[modifica | modifica el codi]

Euràsia és també un país fictici de la novel·la de George Orwell 1984, que comprèn aproximadament la mateixa àrea geogràfica, excepte les Illes Britàniques, controlades per Oceania, i Estàsia, formada per una aliança d'estats de la regió (els més importants dels quals són la Xina i el Japó) després d'una "dècada de lluites confuses". L'Índia era una disputada zona fronterera entre Euràsia i Oceania.

Coord.: 50° N, 80° E / 50°N,80°E / 50; 80