Eurípil (fill d'Evèmon)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeEurípil
Tipuspersonatge mitològic grec Modifica el valor a Wikidata
Context
Present a l'obraIlíada Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gèneremasculí Modifica el valor a Wikidata
Família
PareEvaemon (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Altres
Càrrecrei de la mitologia grega Modifica el valor a Wikidata
EquivalentEurypylus (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Eurípil (en grec antic Εὐρύπυλος), definit per Homer com "l'egregi", era un capità aqueu provinent de Tessàlia, fill d'un tal Evèmon, que va participar en la Guerra de Troia amb quaranta naus, per donar suport als germans Agamèmnon i Menelau en contra de la gran ciutat de Troia a l'Àsia Menor.

El mite[modifica]

Abans de la guerra[modifica]

Hi ha poca informació sobre el personatge abans de la guerra; i el nom del seu pare, Evèmon, un personatge totalment desconegut en la mitologia i esmentat per Homer un sol cop a la Ilíada en referència als patronímics. No se sap res sobre la seva infància o, almenys, sobre les seves primeres gestes.

Accions a Troia[modifica]

Un cop a Troia, Eurípil fou capaç de destacar fent dues víctimes il·lustres; el jove sacerdot Hipsènor i Apisàon el Fausíada. També juntament amb Agamèmnon, Diomedes, Àiax Telamó, Àiax el Menor, Idomeneu, Meríones, Toant i Odisseu s'ofereix per fer front a Hèctor en un duel; l'àrdua recau finalment en Àiax Telamó.

Mencions a la Ilíada[modifica]

« L'Evemònida Eurípil va abatre aleshores el divinal Hipsènor, fill de l'ardit Dolopíon, sacerdot de l'Escamandre, que era reverit com un déu per la seva gent. Eurípil, fill egregi d'Evèmon, es llançà a perseguir-lo quan davant seu corria escapant-se i, en arribar-li a la vora, se li abraonà duent l'espasa al puny; el va colpir al muscle i li segà el braç feixuc que, sangonent, rodolà per terra. La mort porprada i el destí imperiós li van rapir els ulls. »
— Homer, Ilíada llibre V, vv.76-83, traducció de Montserrat Ros i Ribas, Fundació Bernat Metge, 2005
« (català) Malferí al fetge Apisàon (...) el Fausíada pastor de tropes (grec antic) καὶ βάλε Φαυσιάδην Ἀπισάονα, ποιμένα λαῶν, »
— Homer, Ilíada, llibre XI vv. 578-580