Euroconnector

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Euroconnector/SCART/Péritel

Euroconnector mascle
Euroconnector mascle

Tipus Connector analògic de àudio i video
Història de producció
Dissenyador CENELEC
Data de disseny 1978
Substitueix RCA, DIN (en Europa)
Especificacions
Amplada 44 mm
Alçada 13 mm
Senyal d'àudio Stereo bidireccional
Senyal de vídeo Compost, RGB o S-Video
Senyal de dades D ² B i d'intercanvi d'ample de pantalla
Pins 21
Patillatge
Connector femella vist de front
Connector femella vist de front
Pin 1 Sortida d'àudio canal dret
Pin 2 Entrada d'àudio canal dret
Pin 3 Sortida d'àudio canal esquerre
Pin 4 Massa de àudios
Pin 5 Massa del color blau (blue) (RGB)/ Massa de l'entrada de Chroma
Pin 6 Entrada d'àudio canal esquerre
Pin 7 Entrada de senyal Blau (RGB)/ Entrada de Chroma
Pin 8 Canvi d'ample de pantalla
 • 0 Volts Sense senyal
 • 6 Volts Pantalla 16:9
 • 12 Volts Pantalla 4:3
Pin 9 Massa del color verd (RGB)
Pin 10 Entrada D ² B
Pin 11 Entrada de senyal verd (RGB)
Pin 12 Sortida D ² B
Pin 13 Massa del color vermell (RGB)/ Massa de Chroma
Pin 14 Massa D ² B
Pin 15 Entrada de senyal del vermell (RGB)/ Sortida de Chroma
Pin 16 Commutació RGB
 • 0 Volts vídeo compost
 • 1 Volt RGB
Pin 17 Massa de sortida de vídeo compost/Massa de sortida de Sincronia/ Massa de sortida de Luminància
Pin 18 Massa d'entrada de Vídeo Compost/Massa d'entrada de Sincronia/Massa de commutació a RGB/ Massa d'entrada de Luminància
Pin 19 Sortida de vídeo compost/Sortida de Sincronia/ Sortida de Luminància
Pin 20 Entrada de vídeo compost/Entrada de Sincronia/ Entrada de Luminància
Pin 21 Massa del connector
Les ampliacions de l'estàndard original van en cursiva.

D ² B (Digital Data Bus) és un estàndard IEC per un bus de comunicacions sèrie. És un bus multi-màster bus per Domòtica, dissenyat originalment per Phiel·lips en els anys 1970.

L'euroconnector és un connector elèctric normalitzat de 21 connexions o pins, que intercanvia informacions d'àudio i vídeo analògics. Va ser dissenyat França el 1978 i per llei és obligatori des 1981 en tots els equips de televisió i vídeo comercialitzats a França, però origen francès ara és utilitzat a tot Europa. També conegut com a euroconnector o connector SCART per la sigles franceses del Syndicat des Constructeurs d'Appareils Radiorécepteurs et Téléviseurs (sobretot en els països anglosaxons), curiosament a França s'usa poc aquest nom, utilitzant-majoritàriament com a nom Péritel. La denominació tècnica per l'estàndard CENELEC és EN 50049-1:1997.

Dissenyat alhora com un mitjà de garantir al consumidor una imatge de qualitat (al mateix temps que es defugia l'alt cost d'implementar moduladors SECAM en vídeos i ordinadors) i d'una mesura proteccionista per a la indústria gal·la, la qualitat del seu senyal va fer que fracassés en això últim, sent emprat àmpliament per tot el món excepte Estats Units. Fins i tot en Japó disputa el camp amb el S-Video.

El euroconnector facilita la connexió de qualsevol televisor, vídeo, DVD, TDT, receptor de satèl·lit, ordinador, videoconsola, i altres aparells de manera ràpida i amb bona qualitat. El connector es dissenya de manera que no sigui possible una connexió errònia, i amb tots els senyals necessaris en un sol cable. En tenir senyals separats d'entrada i sortida és possible connectar en cadena diversos equips amb dos connectors sense degradar el senyal per conversions. En ser els seus voltatges alguna cosa alts (1 V) el senyal té bona immunitat al soroll.

Aquesta bidireccionalitat permet que un televisor processi el senyal rebut de l'antena, la canalitzi per la sortida de vídeo a un equip set-top-box i aquest la torni ja processada al televisor sense retards. És el mecanisme usat en els decodificadors de Canal+ a França.

No obstant això fora de França, els equips de gamma baixa solen implementar un euroconnector retallat a només els senyals d'àudio/vídeo (fins i tot mico en lloc de stereo). Per això en Espanya va caldre comercialitzar un adaptador de senyal RGB a Àudio/vídeo. La progressiva implementació de la TDT i la substitució del VHS pel DVD han anat desterrant aquesta pràctica, que ja no existeix en pantalles de plasma o TFT.

Un cable d'acord amb la norma apantalla cadascun dels seus cables interns (de forma similar al cable d'antena), però en els cables barats és apantallat en grup o fins i tot no és apantallat (utilitzant cable pla), el que retalla la longitud del cable, en augmentar les interferències. Igualment tendeixen a utilitzar mals materials en els connectors, el que causa trencament dels pins.

Una altra mala pràctica freqüent és en els blocs commutadors barats, on només es commuten els senyals d'àudio/vídeo, deixant totes les altres sempre connectades. Això provoca interferències entre els equips connectats (una consola en standby segueix tenint senyals d'1 V) que fins i tot poden danyar els equips. Igual passa si es connecten els equips un cop encesos.

El Euroconnector també permet a un dispositiu enviar comandos a la televisió amb intercanvi ràpid dels senyals. Per exemple, per mostrar subtítols, en lloc de realitzar un procés complet de recodificat (amb la consegüent degradació del senyal), pot indicar-li al televisor que en determinades zones, amb un píxel de granulositat, mostri la imatge generada pel dispositiu en lloc de la de vídeo.

L'ús de senyal RGB defuig el problema de l'existència d'PAL i SECAM a Europa, i fins i tot de NTSC, permetent gaudir de les maneres originals dels videojocs en els televisors preparats per a això, amb una millora qualitativa de la imatge.

Amb una videoconsola, sobretot amb les antigues, és molt freqüent que es lliuri un adaptador de cables RCA a Euroconnector amb les 3 RCA femelles muntades com una extensió del euroconnector, fins i tot amb una presa S-Video i/o un commutador que canvia els senyals RCA d'entrada a sortida. És una alternativa més barata que el cable amb cinc connectors RCA cadascun amb el seu propi cable.

Els cables entre dispositius acaben a cada extrem en un connector mascle, però ja que un és d'entrada i l'altre de sortida, es commuten els cables apropiats. Així passa amb les parelles de pines 1/2, 3/6, 17/18, 19/20. La resta de cables connecten pins de la mateixa numeració.

Encara que al disseny original se li han afegit prestacions, l'aparició del HDMI i l'alta definició no presagien que torni a ampliar-se.

Avantatges[modifica | modifica el codi]

La majoria dels televisors i altres aparells audiovisuals (TVs, reproductors de VHS i DVD, etc.), especialment a Europa, utilitzen el senyal RGB a través del connector SCART. L'avantatge principal de l'euroconnector és la possibilitat d'enviament i/o recepció de diversos tipus de senyal, reunits en un sol connector:

 • Senyal RGB, en concret RGBS (per tant, amb sincronització composta).
 • S-Video
 • Entrada i sortida d'àudio estèreo.
 • Senyalització digital.

Altres noms de l'euroconnector[modifica | modifica el codi]

 • SCART
 • Euroconector (Espanya)
 • Péritélévision o Péritel (França)
 • Euro-SCART
 • 21-pin EuroSCART (Àsia)
 • EuroAv
 • EIA Multiport (EUA)

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]