Eusebi de Dorilèon

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Eusebi de Dorilea)
Infotaula de personaEusebi de Dorilèon
Biografia
Naixementsegle V Modifica el valor a Wikidata
Imperi Romà d'Orient, probablement Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle VI Modifica el valor a Wikidata
Imperi Romà d'Orient, possible Modifica el valor a Wikidata
Bisbe ortodox
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióCristianisme ortodox Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióministre de culte Modifica el valor a Wikidata
Activitat(Floruit: segle V Modifica el valor a Wikidata)

Eusebi de Dorilèon (Eusebius, Eusebios Εὐσέβιος) fou un eclesiàstic romà d'Orient opositor de Nestori, nascut cap a la fi del segle iv. Com a laic va exercir a la cort de Constantinoble diversos oficis i va tenir el títol de Agens in rebus.

Nestori es va començar a oposar a l'aplicació del terme Θεοτόκος a la verge Maria i a la diferenciació entre la natura divina i la humana de Jesús insistint en el caràcter humà de Crist. El monjo Eutiqui al contrari, proposava una sola naturalesa, la divina. Eusebi s'hi va oposar i va encapçalar l'oposició, com a partidari de les dues naturaleses, divina i humana.

Un dia en una església va acusar al seu rival Nestori de reviure les heretgies de Pau de Samòsata. Finalment va agafar estat eclesiàstic i va esdevenir al cap d'un temps bisbe de Dorilèon (Dorylaeum) a Frígia, a la vora del riu Thymbrins (afluent del Sangari) prop de la frontera de Bitínia, on va encapçalar els seguidors de la doctrina d'una doble naturalesa en Crist i la unitat de la seva persona divina i humana.

Èutiques, que defensava una posició contrària, fou advertit per Eusebi del seu suposat error però no el va poder convèncer i el va denunciar en un sínode dirigit per Flavi, bisbe de Constantinoble en el que Eutiques fou condemnat; però va apel·lar i poc després, al concili d'Efes el 449, presidit per Dioscur bisbe d'Alexandria i partidari d'Eutiques, va donar lloc a escenes de violència que li van valaer el renom de σύνοδος λῃστρική; el concili va declarar la deposició d'Eusebi i no va confirmar les doctrines que defensava.

El Papa Lleó I, va convèncer l'emperador Marcià, que el 450 havia succeït a Teodosi II, per convocar un nou concili que es va fer a Calcedònia el 451, en el que Eusebi fou restaurat en la seva seu i les doctrines dels eutiquians condemnades.

Va escriure:

  • A Contesltaio adverusus Nestorium
  • Libellus adversus Eutycheten Synodo Contantinopolitano oblatus
  • Libellus adversus Dioscurum Synodo Chalcedonensi oblatus
  • Epistola ad Marcianum Imperatorem