Euzomodendron bourgeanum

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuEuzomodendron bourgeanum Modifica el valor a Wikidata

Euzomodendron bourgeanum al Desert de Tabernas, (Almeria) Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreBrassicales
FamíliaBrassicaceae
TribuBrassiceae
GènereEuzomodendron
EspècieEuzomodendron bourgeanum Modifica el valor a Wikidata
Coss. 1852
Espècies

Euzomodendron bourgeanum, és una espècie de planta brassicàcia en forma de mata, llenyosa i perenne. És un endemisme de la província d'Almeria i està catalogat com en perill d'extinció.

Etimologia[modifica]

El botànic Ernest Saint-Charles Cosson va dedicar aquesta espècie al també botànic Eugène Bourgeau el qual en va prendre mostres l'any 1851.

Morfologia[modifica]

Fa una alçada d'entre 50 a 60 cm. Les seves fulles són caduques (cauen a la fi de l'estiu), carnoses i dividides de 10-30 (35) x 2-15 (25) mil·límetres. Les flors tenen els pètals grocs amb venes de color viola. El fruit és una silíqua d'uns 25-35 (40) x 2,5-3,5 (4) mm, la llavor fa uns 2,5 mm. Floreix a l'abril i maig però acostuma a tenir alguna flor pel mes de desembre.

Detall de la flor.
Detall del fruit.

Hàbitat[modifica]

Viu en zones molt seques (és xeròfila), sobre sòls margosos, calcaris, subsalins i amb guix. Es troba entre els 100 i els 500 msnm, junt Ziziphus lotus, Diplotaxis harra, Lygeum spartum, Thymus hiemalis, Thymelaea hirsuta, Fagonia cretica, Stipa tenacissima, Artemisa barrelieri, Asparagus acutifolius, Lavandula multifida, Limonium insigne, Salsola genistoides, iMoricandia foetida.

Distribució[modifica]

Planta endèmica es troba al nord de la Serra de Gádor, de Serra Alhamilla i de Serra de Cabrera i a les planes de Rioja i de Tabernas, entre Instinción i Huércal de Almería.

Bibliografia[modifica]

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]