Everyday Life (àlbum)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'àlbumEveryday Life
Senzills de Everyday Life
  1. Orphans/Arabesque
  2. Everyday Life
  3. Champion of the World
Tipusàlbum d'estudi Modifica el valor a Wikidata
ArtistaColdplay Modifica el valor a Wikidata
Publicat22 novembre 2019 Modifica el valor a Wikidata
Gènerepop experimental Modifica el valor a Wikidata
Llenguaanglès Modifica el valor a Wikidata
DiscogràficaParlophone Modifica el valor a Wikidata
Format2XCD, LP, descàrrega digital i estríming de música Modifica el valor a Wikidata
Pistes
5. Daddy (en) Tradueix
7. Arabesque Modifica el valor a Wikidata


Posició a les llistes
Cronologia
Àlbums de Coldplay en ordre cronològic
Love in Tokyo
(2018)
Spotify: 2FeyIYDDAQqcOJKOKhvHdr Discogs: 1638967 Allmusic: mw0003329823 Modifica el valor a Wikidata

Everyday Life és el vuitè àlbum d'estudi de la banda anglesa de rock alternatiu Coldplay que es va publicar el 22 de novembre de 2019 per Parlophone i Atlantic Records. Es tracta d'un àlbum doble on la primera meitat es titula Sunrise i la segona Sunset.[1]

El llançament va coincidir amb l'esdeveniment Everyday Life – Live in Jordan, un concert realitzat a la ciutadella d'Amman (Jordània) en el qual van interpretar les cançons de l'àlbum i la primera meitat de cada una de les parts de l'àlbum es van emetre via reproducció en línia. La primera part de l'àlbum la van interpretar a l'alba (sunrise en anglès) i la segona part a la tarda (sunset en anglès).[2]

D'aquest treball se'n van extreure quatre quatre senzills a finals de 2019 i principis de 2020. Fou nominat a diversos premis, entre els quals destaca la nominació a millor àlbum de l'any als Premis Grammy (2021).

Producció[modifica]

Diverses cançons d'aquest treball són força antigues, ja van començar a treballar-hi després de publicar Mylo Xyloto (2009). Aquestes cançons es van enregistrar però no es van incloure en cap dels treballs posteriors perquè no s'hi adequaven en la temàtica o l'estil. La producció de l'àlbum va ser diferent dels anteriors perquè els membres de la banda continuaven vivint al Regne Unit a excepció del cantant, Chris Martin, que residia als Estats Units. Per aquest motiu, volien fer un viatge junts per acabar d'inspirar-se en sons globals de tot el món, i per això, el productor Dan Green va crear un estudi de gravació mòbil que podien instal·lar en diversos ubicacions internacionals.[3] Algunes d'aquestes ubicacions van ser Villa Tombolino (Itàlia), Woodshed studios (Los Angeles), The Bakery i Beehive (Londres), o Johannesburg. Aquests viatges es van reflectir en la mescla d'influències musicals.[4]

Aquest àlbum va representar un canvi en l'estil musical respecte els àlbums anteriors, principalment en quan a l'experimentació musical i en les lletres. Malgrat parlar de positivitat, igualitat, unitat, esperança i la importància de les emocions, també es parlar de racisme, brutalitat policial, control d'armes i referències a conflictes bèl·lics i terrorisme. Per exemple, les cançons «Trouble in Town», «Arabesque» i «Guns» son les primeres de la banda que inclouen paraulotes.

Promoció[modifica]

En diverses ciutats de tot el món van aparèixer pòsters en blanc i negre sobre el nou àlbum de Coldplay el 13 d'octubre de 2019.[5] Uns dies després van anunciar la llista de cançons d'aquest treball com a anuncis publicitaris en diaris d'arreu del món, i també les lletres d'alguna cançó.[6] Aquests anuncis es van fer seguint el disseny de l'àlbum creat per l'artista argentina Pilar Zeta, que ja havia treballat amb Coldplay anteriorment amb l'àlbum d'estudi A Head Full of Dreams.

En una roda de premsa realitzada l'1 de novembre de 2019, la banda va anunciar la presentació de l'àlbum mitjançant dos concerts realitzats a la ciutadella d'Amman (Jordània) el 22 de novembre, data de publicació de l'àlbum.[7] El primer concert el van realitzar a l'albada, les 4:00 GMT, per interpretar la primera part de l'àlbum (coincidint amb el seu nom en anglès Sunrise), i el segon concert el van realitzar a la tarda, 14:00 GMT, per interpretar la segona part (coincidint amb el seu nom en anglès Sunset). Aquests esdeveniments es van retransmetre via livestream per YouTube perquè no hi havia públic. Aquesta fou la primera vegada que Coldplay va actuar a Jordània.[8]

La banda va anunciar que no realitzaria cap gira mundial per promocionar el treball perquè estaven preocupats per l'impacte ambiental que suposaven els seus espectacles.[9] Després de dos anys elaborant un pla de sostenibilitat per realitzar una gira internacional, Coldplay va iniciar la gira Spheres World Tour el març de 2022 per realitzar la promoció del següent treball d'estudi Music of the Spheres però incorporant cançons de l'àlbum Everyday Life.

D'aquest treball se'n van extreure dos senzills que es van publicar junts el 24 d'octubre de 2019, «Orphans» i «Arabesque».[10] De la primera també en van publicar un videoclip l'endemà, però de la segona no en van realitzar cap. Posteriorment es van publicar altres cançons en forma de senzills promocionals. El 3 de novembre de 2019 van publicar la cançó homònima, «Everyday Life», amb el seu videoclip corresponent,[11] i pocs dies després també van aparèixer els videoclips de «Champion of the World», «Cry Cry Cry» i «Trouble in Town». El videoclip de «Cry Cry Cry» fou dirigit per l'actriu Dakota Johnson, xicota de Chris Martin.[12]

Recepció[modifica]

Everyday Life va debutar al capdamunt de la llista britànica d'àlbums, esdevenint el vuitè àlbum consecutiu de Coldplay que aconseguia aquesta fita.[13] En la llista estatunidenca es va estrenar en el setè lloc.[14] Es van vendre aproximadament 750.000 còpies físiques de l'àlbum arreu del món l'any 2019, esdevenint l'onzè enregistrament més venut a tot el món.

Fou nominat en dues categories dels premis Grammy al millor àlbum de l'any i al millor millor disseny d'embalatge, però fou superat per Folklore de Taylor Swift i Vols. 11 & 12 de The Desert Sessions respectivament.[15]

Llista de cançons[modifica]

Totes les cançons foren escrites i compostes per Guy Berryman, Jonny Buckland, Will Champion i Chris Martin, excepte les indicades. 

Sunrise
Núm. TítolComposició Durada
1. «Sunrise»  Coldplay · Davide Rossi 2:31
2. «Church»  Coldplay · Amjad Sabri · Rossi · Mikkel Eriksen · Tor Hermansen · Jacob Collier · Norah Shaqur 3:50
3. «Trouble in Town»    4:38
4. «Broken»    2:30
5. «Daddy»    4:58
6. «WOTW / POTP»    1:16
7. «Arabesque»  Coldplay · Drew Goddard · Femi Kuti · Paul Van Haver 5:40
8. «When I Need a Friend»    2:35
Sunset
Núm. TítolComposició Durada
1. «Guns»    1:55
2. «Orphans»  Coldplay · Moses Martin 3:17
3. «Èkó»    2:37
4. «Cry Cry Cry»  Coldplay · Jacob Collier · Bertrand Berns · Jerry Ragovoy 2:47
5. «Old Friends»    2:26
6. «بنی آدم»  Coldplay · Alice Coltrane · Harcourt Whyte · Saadi Shirazi 3:14
7. «Champion of the World»  Coldplay · Andy Monaghan · Scott Hutchison · Simon Liddell 4:17
8. «Everyday Life»    4:18
Durada total:
53:36
Edició japonesa
Núm. TítolComposició Durada
1. «Flags»    3:36
Durada total:
57:12

Posicions en llista[modifica]

Llista Posició Certificació Vendes
Alemanya[16] 4
Austràlia[17] 1
Canadà[18] 3
Espanya[17] 3 1x Or 20.000
Estats Units[19] 7 200.000
França[17] 1 1x Platí 100.000
Itàlia[17] 3 1x Platí 50.000
Japó 10
Regne Unit[20] 1 1x Or 250.000
Mundial 740.000

Crèdits[modifica]

Música[modifica]

Coldplay
Vocalistes addicionals
  • Aluna – coral
  • Garine Antreassian – coral
  • Jocelyn 'Jozzy' Donald – coral
  • Nadeen Fanous – coral
  • Marwa Kreitem – coral
  • Apple Martin – coral
  • Moses Martin – coral
  • Bashar Murad – coral
  • Ben Oerlemans – coral
  • Bill Rahko – coral
  • Norah Shaqur – coral
  • Stromae – cantant
Músics addicionals

Producció[modifica]

Assistència
  • Erwan Abbas – assistència d'enginyeria
  • Chris Allgood – assistència de masterització
  • Lionel Capouillez – assistència d'enginyeria
  • Michael Freeman – assistència de mescles
  • Matt Glasbey – assistant assistència d'enginyeria
  • Pierre Houle – assistència d'enginyeria
  • Adnan Joubran – assistència d'enginyeria
  • Matt Latham – assistència d'enginyeria
  • Baptiste Leroy – assistència d'enginyeria
  • Bastien Lozier – assistència d'enginyeria
  • Issam Murad – assistència d'enginyeria
  • Lance Robinson – assistència d'enginyeria
  • Davide Rossi – assistència d'enginyeria
  • Anthony De Souza – assistència d'enginyeria
  • Federico Vindver – assistència d'enginyeria
  • Matt Wolach – assistència de mescles
Artwork i disseny

Referències[modifica]

  1. «Coldplay look to be teasing a new double album, according to a letter sent to fans» (en anglès). Dork.com, 21-10-2019. [Consulta: 6 novembre 2019].
  2. «Release day concerts in Jordan to stream live on YouTube» (en anglès). Coldplay.com, 19-11-2019. [Consulta: 24 gener 2023].
  3. Price, Andy. «Coldplay producers Rik Simpson and Dan Green on global production and nailing live streams» (en anglès). MusicTech.com, 11-03-2021. [Consulta: 1r febrer 2023].
  4. Krol, Charlotte. «Coldplay – ‘Everyday Life’ review: a confounding experiment from a deceptively forward-thinking band» (en anglès). NME, 22-11-2019. [Consulta: 1r febrer 2023].
  5. Trendell, Andrew. «Coldplay confirm details of new double album ‘Everyday Life’» (en anglès). NME, 22-10-2019. [Consulta: 15 febrer 2023].
  6. Moore, Sam. «Coldplay announce tracklist for new album ‘Everyday Life’ in local Welsh newspaper» (en anglès). NME, 23-10-2019. [Consulta: 15 febrer 2023].
  7. Pace, Lilly. «Coldplay Announce ‘Everyday Life’ Live Stream in Jordan» (en anglès). Billboard, 01-11-2019. [Consulta: 21 febrer 2023].
  8. Arcant, Rob. «Brownstein And Fred Armisen To Announce Concert Livestream» (en anglès). Spin, 02-11-2019. [Consulta: 21 febrer 2023].
  9. «Coldplay to pause touring until concerts are 'environmentally beneficial'» (en anglès). BBC, 21-11-2019. [Consulta: 21 febrer 2023].
  10. Strauss, Matthew. «Coldplay Share New Songs “Orphans” and “Arabesque”: Listen» (en anglès). Pitchfork, 24-10-2019. [Consulta: 28 febrer 2023].
  11. Jones, Damian. «Here’s Coldplay’s dreamy new Aardman Animations video for ‘Daddy’, and new song ‘Champion Of The World’» (en anglès). NME, 20-11-2019. [Consulta: 28 febrer 2023].
  12. Boyle, Kelli. «Dakota Johnson Directs Boyfriend Chris Martin in Coldplay's Romantic "Cry, Cry, Cry" Music Video» (en anglès). EOnline.com, 14-02-2020. [Consulta: 28 febrer 2023].
  13. Paine, Andre. «'The band are full of ideas': Inside Coldplay's No.1 album campaign» (en anglès). Music Week, 05-12-2019. [Consulta: 8 març 2023].
  14. Caulfield, Keith. «Trippie Redd Rules With First No. 1 Album on Billboard 200 Chart» (en anglès). Billboard, 01-12-2019. [Consulta: 8 març 2023].
  15. «Grammy Awards 2021: Winners and nominees» (en anglès). BBC, 14-03-2021. [Consulta: 8 març 2023].
  16. «Coldplay > Everyday Life» (en alemany). MusicLine.de. [Consulta: 12 abril 2023].
  17. 17,0 17,1 17,2 17,3 «Coldplay > Everyday Life» (en anglès). Australian-Charts.com. [Consulta: 12 abril 2023].
  18. «Coldplay» (en anglès). Billboard.com. [Consulta: 12 abril 2023].
  19. «Billboard 200» (en anglès). Billboard.com. [Consulta: 23 abril 2023].
  20. «Coldplay» (en anglès). OfficialCharts.com. [Consulta: 23 abril 2023].

Enllaços externs[modifica]