Exèrcit Guerriller Túpac Katari

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula d'organitzacióExèrcit Guerriller Túpac Katari
Dades bàsiques
Tipus entitat grup guerriller
Història
Fundació 1990
Dissolució 1992
Modifica dades a Wikidata

L'Exèrcit Guerriller Túpac Katari (EGTK) va ser una guerrilla de Bolívia d'ideologia indigenista i maoista, que porta el nom del líder de l'alçament indi de finals del segle XVIII en l'Alt Perú, Túpac Katari. La data de la seva fundació és desconeguda però s'estima que va anar a començaments de 1990.

Desarticulada en la dècada dels '90, la majoria dels seus ideòlegs i militants es van inserir a la legalitat política a través de diferents partits polítics legals, el major exemple d'això és que Álvaro Garcia Linera arribo a ser Vicepresident de la República de Bolívia com a candidat del Movimiento Al Socialismo (MAS), d'Evo Morales, i Filipe Quispe Huanca, l'altre gran ideòleg de l'organització arribo a ser diputat pel Moviment partit Indígena Pachakuti (MIP), que el mateix creà.

Mentre va estar lluitant el seu objectiu declarat va ser: Lluita per la igualtat social dins del territori bolivià i nacions veïnes de les majories indígenes, Aymares, Quítxues, Túpi-Guaranís i d'altres. Es va nodrir de combatents provinents de: (PIB) Partit Indi de Bolívia; MINKA Moviment Indi Katari); MITKA (Moviment Indi Tupac Katari); KIPUS (Kollasuyo Indio Poder Único Socialista); MRTK (Moviment Revolucionari Tupac Katari); Federació de Dones Camperoles Bartolina Sisa; Federació Sindical de Treballadors Camperols de La Paz Tupac Katari; Federació d'Estudiants Secundaris de la ciutat de La Paz; Federació d'Estudiants de la Universitat Popular Tupac Katari i d'altres.

Molts analistes polítics i periodistes consideren a l'intent guerriller de l'EGTK com un dels més importants en la història de Bolívia el segle XX després de l'intent guerriller d'Ernesto "Ché" Guevara. Això és degut sobretot que a diferència d'altres moviments armats d'aquella època a Bolívia, que van acabar com a grups armats, l'EGTK es va esforçar per iniciar un aixecament armat popular i per aconseguir això tracte d'armar les comunitats indígenes en comptes d'aïllar-se en un grup selecte de combatents.

Enllaços externs[modifica]

  • Perfil del grup de l'Escola de Postgrau de l'Armada dels EUA (anglès)
  • tupackatari.org - Pàgina boliviana amb documents relacionats amb Tupac Katari