Exclusions voluntàries a la Unió Europea

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

En general, la llei de la Unió Europea és vàlida en tots els vint-i-set estats membres de la Unió Europea. No obstant això, ocasionalment els estats membres negocien unes certes exclusions voluntàries (en anglès: opt-outs) de la legislació o els tractats de la Unió Europea, la qual cosa significa que no han de participar en unes certes àrees de política. En l'actualitat, tres estats compten amb aquestes exclusions: Dinamarca (quatre opt-outs), Irlanda (dues opt-outs) i Polònia (un opt-out). El Regne Unit tenia diverses clàusules d'exclusió abans que abandonessin la Unió.

Això és diferent de la cooperació reforçada, una mesura introduïda en el Tractat d'Amsterdam, per la qual es permet a un mínim de nou estats membres cooperar dins de l'estructura de la Unió Europea sense involucrar a altres estats membres, després que la Comissió Europea i una majoria qualificada hagin aprovat la mesura. Es distingeix a més del Mecanisme de Cooperació i Verificació i de suspensions permanents del cabal comunitari, l'aixecament del qual està condicionat al compliment d'uns certs punts de referència per part dels Estats membres afectats.

Actuals acords d'exclusió voluntària[modifica]

A partir de 2020, tres estats tenen clàusules d'exclusió voluntària formal en un total de cinc àrees de política.

Defensa – Dinamarca[modifica]

L'Acord d'Edimburg de 1992 incloïa una garantia a Dinamarca que no es veuria obligada a adherir-se a la Unió Europea Occidental, que s'encarregava de la defensa. A més, l'acord estipulava que Dinamarca no participaria en els debats ni estaria obligada a complir les decisions de la Unió Europea que tinguessin repercussions en matèria de defensa. El Tractat d'Amsterdam de 1997 incloïa un protocol que formalitzava aquesta exclusió de la Política Comuna de Seguretat i Defensa de la UE (abreviat, en anglès, PCSD). En conseqüència, Dinamarca queda exclosa dels debats de política exterior amb implicacions en matèria de defensa i no participa en missions exteriors amb un component de defensa.[1]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «EU - The Danish Defence Opt-Out». Danish Ministry of Defence. Arxivat de l'original el 22 de juny 2018. [Consulta: 12 abril 2014].