Excursion dans la lune

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaExcursion dans la lune

Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióSegundo de Chomón Modifica el valor a Wikidata
ProduccióFerdinand Zecca Modifica el valor a Wikidata
FotografiaSegundo de Chomón Modifica el valor a Wikidata
ProductoraPathé Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenFrança Modifica el valor a Wikidata
Estrena1908 Modifica el valor a Wikidata
Durada7 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalfrancès
cap valor Modifica el valor a Wikidata
Coloren blanc i negre Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Basat enViatge a la lluna Modifica el valor a Wikidata
Gènerecinema de ciència-ficció i cinema mut Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0449252 Filmaffinity: 527785 Letterboxd: excursion-to-the-moon TMDB.org: 188423 Modifica el valor a Wikidata

Excursion dans la lune, també titulada Voyage dans la lune i Nouveau voyage dans la lune, és una pel·lícula muda del 1909,[1] cmb guió i direcció de Segundo de Chomón. Acolorida a mà, aquesta pel·lícula és una adaptació de la reeixida Le Voyage dans la Lune (1902) de Georges Méliès, amb algunes escenes addicionals.

Argument[modifica]

Fotograma de la pel·lícula: observació de la Lluna.
Excursion dans la lune (1908)

Un grup d'astrònoms discuteix la possibilitat de realitzar una expedició a la lluna. Fan construir un coet-bala, que és disparat a la boca del satèl·lit amb un canó. Quan arriben aquí, els terrícoles, dormen una migdiada, però una nevada els desperta i entren en un cràter, i arriben així a una zona amb bolets gegantins. Les habitants de la lluna els porten davant el seu rei, qui, en un acte de bondat i benvinguda, fa que les seves dones ballin per als terrícoles, però un d'ells escapa amb una noia. El rei treu foc pels queixals, però els visitants ràpidament s'embarquen en el coet i es llancen des d'un penya-segat de retorn a la Terra amb la noia, i són rebuts pels seus amics astrònoms.

Crítiques[modifica]

Aquest film correspon al període de Chomón a la casa Pathé Frères, on editava pel·lícules de temàtica imaginativa a l'estil de George Méliès. De fet, Excursion dans la lune és vista com una nova versió de Le Voyage dans la Lune de 1902 d'aquest pioner francès. A més, perquè la còpia és gairebé mil·limètrica.

Chomón fa ús d'una sèrie de personatges extravagants i, com en el curt de Georges Méliès, se'ls construeix una bala que és llançada cap a la lluna; només que, en aquesta ocasió, el projectil no és llançat al seu ull, sinó que entra en la seva boca, empassant-l'hi. Els personatges viuen unes poques incidències fins a ser atrapats pels selenites. El retorn a la Terra està efectuat d'igual manera que en el curt referit.

Referències[modifica]

  1. SÁNCHEZ VIDAL, Agustín: El viaje a la Luna de un perro andaluz; en Valoración actual de la obra de García Lorca: Coloquio Casa Velázquez, Casa de Velázquez, Madrid, 1988, pp. 141 - 162; cfr. esp. pàg. 144 i n. 12. ISBN 978-84-86839-11-6

Enllaços externs[modifica]