Exili

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

Exili és el fet d'abandonar, voluntàriament o per la força el territori d'un estat. Generalment obeeix a motivacions polítiques.[1]

En l'antiga Grècia s'anomenava ostracisme i era una pràctica política habitual, en canvi a Roma va evolucionar des de l'era republicana, on es considerava els exiliats com a simples fugitius, degut al fet que en la Roma imperial s'aplicava la deportació (a illes) i la relegació (confinament). Amb motiu de guerres i intoleràncies (sobretot de tipus religiós) s'han anat repetint els exilis al llarg de la història.

Entre altres són molt coneguts i estudiats la diàspora dels jueus d'Europa, dels moriscs d'Espanya, dels hugonots de França, dels puritans anglesos, dels nobles durant la Revolució Francesa i l'exili republicà durant la Guerra Civil espanyola. Quan són els membres d'un govern els qui s'exilien, pot passar que s'organitzin a l'estranger com a govern a l'exili.

Referències[modifica]

  1. Hobbes, Thomas. Leviathan; Or, The Matter, Form and Power of a Commonwealth, Ecclesiastical and Civil. George Routledge and Sons, 1886, p. 145. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Exili Modifica l'enllaç a Wikidata