Exotisme

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Exotisme és una actitud cultural de gust pel estranger.

Exotisme (del grec tardà exo- «de fora», exôtikos «estranger, exterior») és una actitud cultural de gust pel estranger. El fenomen es constata habitualment en la història de les civilitzacions en expansió. La curiositat de la societat romana per les religions dels marges del seu Imperi, o els períodes d'obertura de la història de la Xina a la cultura europea podrien ser mostres d'exotisme. No obstant això, aquesta actitud es va produir amb més amplitud i varietat a Occident, amb el procés de globalització que va des de l'era dels descobriments al comerç globalitzat actual, passant pel colonialisme.

Claude Lévi-Strauss aportarà un criteri essencial: l'occidental serà, d'ara endavant, una cultura antropològica, que no confon el estranger amb la imitació que d'això es fa, i sap el que vol dir l'exotisme. Una creació d'inspiració estrangera deixa de ser exòtica quan al seu torn s'inspira a l'estranger, com l'impressionisme per al Japó o Picasso per Àfrica.

Per a la llengua francesa, l'arribada del grand Mamamouchi a El Burgués gentilhombre de Molière (1670) és un signe anunciador, la traducció de Les mil i una nits per Antoine Galland (1704) la confirmació, que continuen les Cartes perses de Montesquieu (1721 ). Des de llavors, el fenomen continua per les arts plàstiques, la música, la filosofia i, en general, en totes les expressions culturals. Tot i que la moda de l'exotisme tingui alts i baixos, com passa amb l'anomenada world music i el disseny i ideologia que vehicula, es demostra que els consumidors occidentals sempre han apreciat somiar amb el estranger.