Expansió del fons oceànic

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Edat del fons oceànic. En vermell el més jove i en blau el més antic

L'expansió del fons oceànic té lloc a les dorsals oceàniques, on es forma nova escorça oceànica per mitjà de l'activitat volcànica i el moviment gradual del fons allunyant-se de la dorsal.

Al centre de les dorsals oceàniques es localitzen principalment els rifts, zones que es produeixen degut a la separació de les plaques tectòniques i la seva presència produeix sismes i activitat volcànica recurrent.

Els rifts mesoceànics, són límits constructius entre plaques tectòniques en l'eix de les dorsals oceàniques, on l'ascens de magma provoca un aixecament de l'escorça continental creant un desplaçament en la superfície. D'aquesta manera es poden originar nous oceans, segons la teoria de l'expansió del fons oceànic, el que implica la separació de les dues masses (tectònica de plaques) fent que totes dues es desplacin en sentits oposats i provocant una ruptura continental que amb el temps poden formar límits destructius generant així processos de subducció.

Sempre l'expansió del fons marí comença com un rift en una placa continental.

El procés comença amb un escalfament a la base de la placa continental que la converteix en un material més plàstic i menys dens.

Ja que els objectes menys densos "suren" sobre els més densos, l'àrea que s'escalfa s'abomba, i es transforma en una àmplia volta.

A mesura que s'alça, es produeixen fractures que gradualment es converteixen en rifts.

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Expansió del fons oceànic