Expedició del Nord

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Battle icon gladii.svgExpedició del Nord
Collage de fotografies de la campanya
Collage de fotografies de la campanya
Dates 1926-1928
Territori Nord de la Xina
Resultat Victòria del Kuomintang
Bàndols
República de la Xina República de la Xina Beiyang
Fengtian
Zhili clique
Comandants en cap
República de la Xina Chiang Kai-shek

L'Expedició del Nord (xinès tradicional: 北伐, xinès simplificat: 北伐, pinyin: běi fá), va ser una campanya militar dirigida pel Kuomintang (KMT) des de 1926 a 1928. El principal objectiu era unificar Xina sota l'estàndard del Kuomintang acabant amb els governs dels senyors de la guerra locals. Això va conduir a la desaparició del govern de Beiyang i la reunificació xinesa de 1928.

Preparació[modifica]

Generalissimo Chiang Kai-shek, Comandant en Cap de l'Exèrcit Nacional Revolucionari, sorgit de l'Expedició al Nord com el líder de la Xina.

L'Expedició del Nord, també coneguda com a Marxa al Nord va començar a partir de la seu de poder del KMT en la província de Guangdong. El 1925 el Moviment 30 de maig va anunciar els seus plans d'acometre una protesta contra l'imperialisme occidental i els seus agents, els senyors de la guerra a la Xina. Alhora, el Primer Front Unit entre el KMT i el Partit Comunista de la Xina (PCX) va veure's qüestionat després l'incident del vaixell de guerra Zhongshan el març de 1926, i els següents esdeveniments resultants van fer a Chiang Kai-shek el líder suprem militar del KMT. Encara que Chiang dubtava sobre la política de l'aliança de Sun Yat-sen amb la Unió Soviètica i el PCX, ell encara necessitava l'ajuda de la Unió Soviètica, pel que no podia trencar l'aliança en eixe moment.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]