Exposició (fotografia)

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Les estrelles giren al voltant del pol celeste sud durant una nit al Observatori de La Silla al nord de Xile.

A fotografia, es diu exposició a la quantitat de llum que rep el material fotosensible (en fotografia química) o el sensor d'imatge (en fotografia digital) perquè es formi una imatge.

Matemàticament: exposició = iluminància x temps .

Com indica la fórmula anterior, l'exposició, que es mesura en lux segon,[1] és una combinació del temps i del nivell d'il·luminació rebut pel material fotosensible.

Control de l'exposició[modifica]

En una càmera, el temps d'exposició resta controlat per la velocitat d'obturació i el nivell d'il·luminació per l'obertura l'objectiu. Aquests dos últims factors (velocitat d'obturació i obertura) es combinen en un sol nombre anomenat valor d'exposició, EV.

Totes les càmeres digitals porten un exposímetre que mesura la quantitat de llum del motiu a fotografiar. Mitjançant el mateix, la mateixa càmera pot determinar la velocitat i obertura necessàries per aconseguir una exposició automàtica (normalment identificat en el cos de les càmeres per l'abreviatura AE, d'Automatic Exposure) correcta. No obstant això, el propi sistema pot ser enganyat si predominen els colors molt clars o molt foscos, de manera que si no compensem adequadament els errors, les fotos podrien sortir sobreexposades o subexposades.

En el mode manual, el fotògraf ha d'ajustar l'obertura i / o la velocitat per aconseguir l'exposició desitjada. Molts fotògrafs decideixen controlar l'obertura i la velocitat de forma independent, i hi ha normalment quatre opcions en les càmeres, marcades amb les abreviatures següents:

  • P (Automàtic programat). La pròpia càmera triï la combinació de velocitat i obertura que considera més adequada per obtenir la millor exposició. Seria un ajust semblant a l'Exposició Automàtica (AE), deixant al fotògraf només la decisió de quina sensibilitat (ISO) col·locar a la cambra
  • A o Av (Automàtic amb prioritat a l'obertura). El fotògraf selecciona l'obertura i sensibilitat (ISO) i la càmera triï la velocitat adequada.
  • S o Tv (Automàtic amb prioritat a la velocitat). El fotògraf selecciona la velocitat d'obturació i sensibilitat (ISO) i la càmera triï la obertura adequada. M (Manual). El fotògraf ha de triar la velocitat, l'obertura i sensibilitat (ISO).

Exposició correcta[modifica]

Podem parlar de més d'una exposició correcta depenent de l'efecte que el fotògraf desitgi transmetre. Una aproximació a una exposició correcta la dona la regla sunny 16: en un dia assolellat, amb una obertura f/16, obtindrem una exposició correcta amb una velocitat d'obturació de 1/sensibilidad usada . Per exemple, si utilitzem una sensibilitat ISO 100, i una obertura f/16, una velocitat d'obturació adequada serà 1/100 de segon.

Una aproximació a una exposició correcta la de la regla assolellat F16 on en un dia assolellat, l'exposició correcta serà larecíproca de l'ISO. Per exemple, si fem servir una pel·lícula amb sensibilitat 100 ISO la velocitat seria de 1/125 de segon aF16 (1/125 de segon és la velocitat d'obturació més pròxima a 1/100). Quan en comptes d'estar assolellat es té unalleugera capa de núvols, l'obertura s'augmentarà a f 11 mantenint la velocitat d'obturació, a f 8 amb núvols mitjanamentdenses i així successivament, a mesura que disminueix la llum solar.

Sol radiante Sol neblinoso Sol débil Nubes y claros Nublado
f 16 f 11 f 8 f 5.6 f 4

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Leslie D. Stroebel et al. Basic Photographic Materials and Processes: Materials and Processes . Focal Press, 2000. ISBN 0-240-80405-8 p. 89

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Exposició