Fíbula de Meldorf

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

La fibula de Meldorf és una fíbula germànica trobada a Meldorf (Schleswig-Holstein) el 1979, datada al voltant del segle i. Les exactes circumstàncies del lloc de recuperació no es coneixen, però es pensa que era una tomba de cendres, possiblement d'una dona. Presenta una inscripció que ha originat un ampli debat entre els especialistes sobre si es tracta d'escriptura rúnica, protorúnica, o bé en alfabet llatí. Si és efectivament considerada escriptura rúnica seria el primer precedent de l'alfabet futhark antic. La fíbula es conserva a Gottorp, Schleswig-Holstein.

Inscripció[modifica | modifica el codi]

Reproducció de la inscripció de Meldorf

La inscripció, que es troba a la subjecció de la fíbula, i realitzada amb alguna tècnica de punció, continua sent objecte d'un viu debat. La controvèrsia versa principalment si els seus caràcters poden ser considerats rúnics, protorúnics o bé es tracten simplement de lletres llatines. Troballes fetes a Vimose - particularment una pinta amb una inscripció que diu harja datada pels volts del 160 - són considerats de forma generalitzada lloes objectes rúnics més antics trobats fins ara. Si la inscripció de la fíbula de Meldorf fos rúnica, tindria implicacions importants respecte a l'origen i desenvolupament del futhark antic.

Interpretacions[modifica | modifica el codi]

Düwel i Gebühr (1981) suggereixen que llegint de dreta a esquerra la inscripció conté quatre runes (haglaz isaz wunjo isaz) que es llegiria com HiWi , sent el seu significat «per a la dona o mater famílies ». Termes relacionats dels quals hi ha constància són: hīwa i hīwiski l'saxó antic i alt alemany (esposa i família respectivament); HiWi de l'antic saxó i hīwan de l'alt alemany (casar-se) i heiwa- en heiwa-frauja gòtic (amo de la casa, marit).

Aquesta interpretació ha guanyat pes amb el descobriment de l'objecte Wijnaldum B, un petit penjoll possiblement d'origen mediterrani datat al voltant de l'any 600, en Ljouwert, Friesland el 1990. En la part posterior apareix una inscripció rúnica que Looijenga (1997) i Düwel (2001) van interpretar com HiWi (per a la mater famílies).

En canvi Odenstedt interpretar, el 1989, que la inscripció de la fíbula es compon simplement de les lletres de l'alfabet llatí Idin (en el sentit corrent d'esquerra a dreta), traduint com un nom personal, de gènere indeterminat, si fos femení significaria «per Anada», si masculí «per Idó». Seebold va recolzar aquesta interpretació el 1994.

El 1997 Mees coincidir amb Düwel en què es tractava d'una inscripció rúnica, però a diferència d'aquest en comptes de llegir de dreta a esquerra la va llegir en el sentit corrent, iṛiḷi , que ell tradueix com « Erilaz : mestre gravador, gravador rúnic».

Altres possibles lectures són: la rúnica hiþi (llegit a l'espanyola jizi ), les llatines inverses nidi o hiri i les rúniques inverses iwih , irih , iþih .

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • Anderson, Carl Edlund (2005); The Runic System as a Reinterpretation of Classical Influence and as an Expression of Scandinavian Cultural Affiliation «PDF».
  • Düwel, Klaus (1981), The Meldorf Fíbula and the Origin of Rúnic Writing in Michigan Germanic Studies no. 7, pp. 8–14.
  • Düwel, Klaus/Gebühr, Michael (1981); Die Fibel von Meldorf und die Anfang der Runenschrift in Zeitschrift für deutsches Altertum und deutsche Literatur no. 110, pp. 159–75.
  • Düwel, Klaus (1994), ed., Runische Schriftkultur in ERGA no. 10, Berlin, New York.
  • Düwel, Klaus (2001); Runenkunde , Weimar: J. B. Metzger, pàg. 23-4, 87. ISBN 3-476-13072-X
  • Looijenga, Jantina Helena (1997); Runes Around the North Sea and on the Continent AD 150-700 , Groningen: SSG Uitgeverij; pg. 129, 186. «Enllaç».
  • Mees, Bernard (1997); A New Interpretation of the Meldorf Fíbula Inscription in Zeitschrift für deutsches Altertum und deutsche Literatur no. 126, pp. 131–39.
  • Odenstedt, Bengt (1989); Further Reflections on the Meldorf Inscription in Zeitschrift für deutsches Altertum und deutsche Literatur no. 118, pp. 77–85.
  • Seebold, Elmar (1994); Die sprachliche Deutung und Einordnung der archaischen Runeninschriften in Düwel (1994), pp. 56–94.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]