FV101 Scorpion

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
FV 101 Scorpion
FV101 Scorpion Megapixie.jpg
Un FV101 Scorpion
Característiques generals
Tipus vehicle blindat de reconeixement
País d'origen Regne Unit
Fabricant Alvis Cars
Dimensions
Pes 8,07 t
Amplada 2,2 m
Longitud 4,9 m
Altura total 2,1 m
Tripulació 3
Especificacions
Motor Cummins BTA
Tipus de motor 5,9 litres dièsel
Potència màxima CV (142 kW)

Rodatge cadenes amb 5 rodes de rodatge a cada costat
Suspensió barres de torsió
Rati potència/pes 18 kW/tm
Prestacions
Vel. camp a través 82,2 km/h
Autonomia camp a través 644 km
Armament
Primari canó L23A1 de 76 mm amb 40 projectils
Secundari metralladora coaxial L37A1 de 7,62 mm amb 3.000 projectils
Blindatge en buc alumini
Modifica les dades a Wikidata

El FV101 Scorpion és un vehicle blindat de combat lleuger britànic, membre de la família Combat Vehicle Reconnaissance (Tracked) o CVR(T). El seu nom complet és Combat Vehicle Reconnaissance (Tracked) Fire Support (Scorpion). Fabricat per Alvis Vickers, va entrar en servei en l'Exèrcit Britànic en 1973, servint fins a 1994. Es van produir més de 3.000. És també un dels tancs més ràpids del món, juntament amb la família BT de l'URSS (anterior a la Segona Guerra Mundial).[1]

Història[modifica]

Dissenyat per a ser un vehicle de reconeixement ràpid i transportable per via aèria, el Scorpion posseeix un blindatge predominantment d'alumini i duu un canó L23A1 de 76 mm capaç de disparar munició d'alt explosiu, HESH, fum i metralla. Els models inicials estaven propulsats per un motor Jaguar de gasolina de 4,2 litres, que va ser triat per la seva alta relació potencia/pes. Alguns clients van preferir canviar-los per motors diésel, per a això es va escollir el motor Perkins, que ha demostrat posseir major vida de servei i menor risc d'incendi. Tots els models són capaços d'arribar a 80 km/h.

L'Scorpion i la semblança Scimitar van entrar en acció en la guerra de les Malvines, en 1982, quan van ser els únics vehicles blindats dels britànics. Per transmetre menys càrrega al terreny que un tanc, era dels pocs vehicles capaços d'operar en les condicions extremes de les Malvines, donant bon resultat. Alguns caps de carro han opinat que una quantitat major hauria suposat una gran ajuda per a la campanya britànica. La seva capacitat per a marxar camp a través la demostra el fet empíric que un cap de carro saltés des del mateix i s'embussés en el terreny tou (els vehicles de rodes no tenen tot just uso fora de carreteres permanents).

L'Scorpion ha estat donat de baixa, per la raó principal que el canó de 76mm no tenia extractor de gasos i podia asfixiar a la tripulació si el vehicle estava tancat per a protecció ABQ. Els xassís s'han reutilitzat amb torretes del blindat de reconeixement sobre rodes FV 721 Fox, donant lloc a un nou vehicle, el Sabre, molt similar en aspecte al Scimitar.

Usuaris[modifica]

Variants[modifica]

El Scorpion/Scimitar en un manual d'identificació de l'Exèrcit dels Estats Units

Scorpion 90 - Versió d'exportació armada amb canó Cockerill M.k3 M-A1 de 90mm, amb un fre de boca cridaner. Es va comprar per les forces armades d'Indonèsia, Malàisia i Veneçuela. Altres vehicles semblants que usen el mateix buc, o una semblança:

El conjunt d'aquests vehicles es coneix com la família CVR(T) - Combat Vehicle Reconnaissance (Tracked).

Producció[modifica]

  • Aproximadament 4.000 vehicles de la família CVR(T) s'havien fabricat en el Regne unit i Bèlgica per a la fi de la producció, a mitjan dècada de 1990.

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

  • AVGP, vehicle blindat de reconeixement canadenc que usa la torreta de l'Scorpion.

Enllaços externs[modifica]