Factor de Lorentz

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Factor de Lorentz γ en funció de la velocitat. El seu valor inicial és 1 (quan v = 0); i a mesura que s'acosta la velocitat la velocitat de la llum (vc) γ augmenta sense límit (γ → ∞).

El factor de Lorentz o terme de Lorentz és una quantitat que expressa quant canvien les mesures de temps, longitud i altres propietats físiques per a un objecte mentre aquest objecte es mou.

L'expressió apareix en diverses equacions de la relativitat especial, i sorgeix en derivacions de les transformacions de Lorentz. El nom prové de la seva aparició anterior a l'electrodinàmica lorentziana, que rep el nom del físic holandès Hendrik Lorentz.[1]

Generalment es denota γ (la lletra grega minúscula gamma). De vegades (especialment en la discussió del moviment superlumínic) el factor s'escriu com a Γ (grec majúscula-gamma) en lloc de γ.

El factor de Lorentz γ es defineix com [2]

on:

  • v és la velocitat relativa entre marcs de referència inercials,
  • c és la velocitat de la llum en el buit,
  • β (entre 0 i 1) és el ràtio de la velocitat v de la partícula respecte de la velocitat de la llum c,
  • t és la coordenada del temps,
  • τ és el temps propi de l'observador (mesura dels intervals de temps en el marc del propi observador).

Aquesta és la forma més utilitzada a la pràctica, encara que no l'única. Per a complementar la definició, alguns autors defineixen el recíproc[3][4][5]


Referències[modifica]

  1. One universe, by Neil deGrasse Tyson, Charles Tsun-Chu Liu, and Robert Irion.
  2. Forshaw, Jeffrey. Dynamics and Relativity (en anglès). John Wiley & Sons, 2014. ISBN 978-1-118-93329-9. 
  3. Yaakov Friedman, Physical Applications of Homogeneous Balls, Progress in Mathematical Physics 40 Birkhäuser, Boston, 2004, pages 1-21.
  4. Forshaw, Jeffrey. Dynamics and Relativity (en anglès). John Wiley & Sons, 2014. ISBN 978-1-118-93329-9. 
  5. Young. Sears' and Zemansky's University Physics (en anglès). 12th. Pearson Ed. & Addison-Wesley, 2008. ISBN 978-0-321-50130-1.